Ce este și când se sărbătorește Ispasul în 2022! Ce să nu faci de Ispas ca să nu îți piară sporul casei

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 01 mar 2023, 04:40

Ce este și când se sărbătorește Ispasul. Tradiții și Obiceiuri Ispas 2022

Sursa: PixaBay

Ce este și când se sărbătorește Ispasul. Tradiții și obiceiuri legate de Ispas și de activitățile de la care trebuie să te abții ca să nu îți piară sporul casei.

Ce este și când se sărbătorește Ispasul în 2022. Acestea sunt tradițiile și obiceiurile legate de Ispas pe care oamenii le respectă cu sfințenie din moși-strămoși pentru a avea parte de noroc, sănătate, un an îmbelșugat și spor în casă.

Află când se sărbătorește Ispasul în 2022 și de la ce trebuie să te abții în această zi ca să nu îți piară sporul casei.

Citeste si: Moșii de vară 2022. Când are loc loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de vară

Ce este și când se sărbătorește Ispasul

Ce este Ispasul

Răspunsul la întrebarea „Ce este Ispasul?„,  îl găsim în cuvântul Sf Ioan Gură de Aur care vorbește despre Ispas, așa cum se numește în tradiția populară sărbătoarea Înălțării la cer a Domnului, una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

Potrivit Sf Ioan Gură de Aur, Ispasul este o sărbătoare înaltă și mare, care covârșește mintea omenească, și vrednică de marea bunătate a Aceluia ce a așezat-o, adică a lui Dumnezeu. Astăzi, neamul omenesc iarăși s-a împăcat cu Dumnezeu. Astăzi, vrajmășia cea îndelungată s-a ridicat, războiul cel îndelungat s-a sfârșit.

Astăzi s-a încheiat o minunată pace, care mai înainte niciodată nu se putea aștepta.

Căci cine ar fi nadăjduit că Dumnezeu iarăși se va împăca cu oamenii? Nu pentru că Domnul era vrajmaș al oamenilor, ci pentru că robul era ușuratic la minte; nu pentru că Stăpânul era aspru, ci pentru că robul era nemulțumit”

Citeste si: Calendar creștin-ortodox luni, 30 mai 2022. Biserica prăznuiește un mare sfânt, fondatorul primei mănăstiri din Constantinopol. Rugăciunea de luni pentru întărirea credincioșilor

Când se sărbătorește Ispasul în 2022 

Referitor la „Când se sărbătorește Ispasul„, sărbătoarea cade întotdeauna la 40 de zile după Înviere, de aceea se serbează mereu în joia saptamănii a şasea după Paşti. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ispasul în 2022 se sărbătorește joi, pe data de 2 iunie. Deşi sărbătoarea are o bază biblică şi s-a prăznuit de timpuriu, mărturii scrise despre existenţa ei avem doar din secolele III- IV. Aşa, de exemplu,  Constituţiile Apostolice o menţionează ca pe una dintre cele mai vechi sărbători.

După unele mărturii istorice, ea se prăznuieşte la început odată cu Cincizecimea, sau Rusaliile, deci la 50 de zile de la Înviere. Începând cu secolul al IV-lea, o serie de Sfinţi Părinţi fac referire la această sărbătoare, lăsând predici sau cuvântări ţinute cu această ocazie, aşa cum fac Sf. Ioan Gură de Aur, Fericitul Augustin, Sf. Atanasie al Alexandriei şi Sf. Grigorie de Nissa, ca şi Socrate.

Dacă pelerina Egeria vorbeşte de serbarea ei odată cu Rusaliile, Fericitul Augustin (sec. V) ne arată că în vremea lui ea era generalizată şi serbata la 40 de zile după Înviere, în toată lumea creştină, notează parohiaortodoxăbenidorm. 

Tradiții și obiceiuri de Ispas

Tradiții și obiceiuri de Ispas. Ce să nu faci de Ispas ca să nu îți piară sporul casei 

În tradiția populară, există o derie de tradiții și obiceiuri de Ispas pe care oamenii le respectă cu sfințenie din moși-strămoși pentru a avea parte de noroc, sănătate, un an îmbelșugat și spor în casă. 

Acestea sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Ispas de care e bine să ții cont ca să nu îți piară sporul casei. 

În România există multe obiceiuri, tradiții, superstiții și legende legate de această sărbătoare. În vechime în noaptea dinspre Ispas fetele și flăcăii se adunau sub aluni, existând credința că alunii înfloresc numai în această noapte și tot acum se și scutură. Aceste flori erau strânse și folosite peste an ca plante de leac și pentru farmece de dragoste. De altfel plantele culese în această zi ar avea puteri vindecătoare sporite.

Un alt obicei legat de sărbătoarea de Ispas este acela potrivit căruia nu se dau lucruri cu împrumut în această zi, mai ales bani, sare și chibrituri și nu se înstrăinează nimic din gospodărie ca să nu se piardă sporul casei.

De Ispas vitele se ating cu leuștean pentru  a se îngrășa și pentru a fi sănătoase peste an. Fetele și femeile trebuia să poarte la brâu frunze de leuștean ca să nască prunci sănătoși. În unele sate se poartă la brâu frunze de nuc pentru  că așa ar fi avut Iisus când s-a înălțat la cer, potrivit piatraneamtcity.ro. 

Citeste si: Înălţarea Domnului 2022. Ce tradiții se respectă de Înălțarea Domnului anul acesta