Ce este și ce rol are portofoliul personal educațional. Va fi obligatoriu în școli începând cu anul viitor

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 29 apr 2023, 03:10

Ce este ortofoliul personal educațional 

Sursa: PixaBay

Un proiect de lege care are în vedere schimbarea legislației educației aduce, pentru anul școlar 2023 - 2024, un portofoliu personal educațional. Iată ce este și ce rol va avea acesta în activitatea elevilor.

Proiectul de lege, care se află în dezbatere publică, propune un portofoliu personal educațional. Dosarul va conține câteva informații esențiale despre elevi, respectiv catalogul electronic, evaluări de profil și recomandări de recuperare, diplomele, certificatele sau alte înscrisuri obținute în urma evaluării competentelor dobândite sau a participării la activități de învățare, în diverse situații, precum şi produse sau rezultate ale acestor activități, în contexte de învățare formale, nonformale şi informale, arată AvocatNet.

Ce rol va avea portofoliul personal educațional în activitatea elevilor

Prin portofoliul personal educațional, se va monitoriza progresul elevului, conținând următoarele:

  • evaluarea profilului elevului, prin observarea dezvoltării acestuia pe baza unui profil de dezvoltare specific vârstei;
  • progresul școlar, urmărit prin forme de evaluare continuă, care monitorizează atingerea obiectivelor învățării;
  • evaluarea profilului preșcolarului/ elevului, realizate diferențiat, în funcție de nivelul de învățământ.

Portofoliului personal educațional va fi utilizat folosit începând cu grupa mijlocie și va fi obligatoriu de

la seria de elevi din grupa mare, pregătitoare și clasa I, în anul școlar 2023- 2024.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Structura anului școlar 2022-2023. Cum sunt împărțite cele 5 module de învățare și când vor avea elevii vacanță în noul an școlar 2022-2023

La sfârșitul clasei a VIII-a, consilierul școlar și dirigintele vor fi responsabilizați în emiterea unei recomandări de încadrare pentru liceu, care va contribui la orientarea școlară pentru fiecare elev.

Recomandarea va fi efectuată în baza unei evaluări conforme, urmând a fi dată elevului și părinților acestuia. La scrierea recomandării vor contribui profesorii elevului și va fi pusă în portofoliul personal educațional.

Sorin Cîmpeanu: „Generează o adaptare a școlii la nevoile elevului”

După finalizarea învățământului obligatoriu, portofoliul va rămâne valabil și va putea fi completat cu rezultatele activităților de învățare din toate ciclurile de învățământ.



Viitoarea lege nu decide alte detalii în legătură cu portofoliul personal educațional, cu formatul lui, modalitatea și perioadele înscrierii datelor, dar urmează să fie stabilite după ce măsurile amintite se vor aplica, prin ordin al ministrului Educației, relatează AvocatNet.

Citeste si: Este oficial: Fără teze obligatorii și fără medii semestriale pentru elevi începând cu anul școlar 2022-2023! Noi schimbări în Educație au fost anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu

„Portofoliul educațional va avea un rol esențial în reglarea curriculumului, prin faptul ca acesta conține evaluările de profil ale elevilor, acest aspect generând o adaptare continuă a școlii la nevoile elevului”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Pentru detalii suplimentare în legătură cu propunerile de modificări la nivelul legislației educație, apăsați AICI.