Ce este și cum se ia iodura de potasiu

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 04 dec 2022, 07:15

Iodură de potasiu

Sursa: Antibiotice S.A.

Pentru că au auzit că iodura de potasiu se ia în caz de accident nuclear românii au dat iama în farmacii, căutând iodura de potasiu.

Românii au început să caute tot mai des în farmacii iodură de potasiu, medicament care, de altfel, nu se vinde la liber în farmacie.

Iodura de potasiu este un medicament care se ia sub formă de comprimate, într-adevăr, în caz de accident nuclear. Autoritățile din domeniul sanitar atrag însă atenția că iodura de potasiu nu se ia preventiv și că Ministerul Sănătății este pregătit să distribuie acest medicament dacă va fi nevoie.

Ce este și cum se ia iodura de potasiu

Iodura de potasiu este un medicament utilizat în caz de accident nuclear sau a unor accidente ale reactoarelor nucleare, pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

Ministerul Sănătăţii a transmis astăzi un avertisment, după ce românii au luat cu asalt farmaciile pentru a procura iodură de potasiu, despre care au auzit că face bine în caz de accident nuclear.

Desigur, farmaciștii le explică faptul că aceasta nu se vinde, la liber, în farmacie.

"În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică", a transmis Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

"În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ", a subliniat Ministerul Sănătăţii, încercând să îi liniștească pe români.

Citeste si: Cât de reală e amenințarea lui Putin cu un atac nuclear! Cine deține cele 3 coduri de lansare

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Nu luați iodură de potasiu fără să se anunțe public că e nevoie de acest medicament!

Iodura de potasiu se ia sub formă de comprimate, dar doar după ce se anunță acest lucru de către autorități, prin intermediul radioului sau televiziunii. Pentru a avea efect în caz de accident nuclear, iodura de potasiu trebuie luată la o distanță de până la 8 ore după expunerea la iodul radioactiv.  

Comprimatele pot fi mestecate sau înghițite întregi, iar în cazul sugarilor se dizolvă într-un lichid de către părinți. 

Există anumite tipuri de persoane care nu pot lua iodură de potasiu (bolnavii de cancer, cei care se știu cu boli tiroidiene, cei cu afecțiuni la rinichi), așa că, dacă nu sunteți siguri că puteți lua acest medicament adresați-vă medicului de familie.

Este foarte important: nu luați iodură de potasiu decât dacă autoritățile anunță public că trebuie luat, în urma unui accident nuclear! 

Putin i-a speriat pe români: au golit iodura de potasiu din farmacii

Decizia lui Putin de a-și plasa forțele de descurajare nucleară în alertă maximă  i-a speriat pe români. 

De teama unui atac nuclear, românii au dat iama în farmacii pentru a cumpăra iodură de potasiu, în condițiile în care acest medicament nu se administrează preventiv!

„După isteria naţională de la începutul pandemiei cu stocuri nebuneşti de alimente şi hârtie igienică. După isteria din timpul pandemiei cu antiviralele din RM, plaquenilul şi ivermectina, a început pandemia cu iodura de potasiu. Oameni buni, iodura de potasiu nu se administrează profilactic pe principiul sau <în caz că>. Iodura de potasiu se administrează doar dacă are loc un accident nuclear. Atât. Din cate ştiu, există stocuri naţionale care vor fi puse la dispoziţie cetăţenilor în eventualitatea unui accident. Doamne fereşte! Iodura de potasiu NU se găseşte la liber în farmacii”, a declarat pneumologul Sorin Bivolaru, de la Spitalul Miltar din Galaţi, citat de Adevărul.

Citeste si: Ce faci daca ai fost expus la radiatii? Masurile care iti pot salva viata in cazul unui dezastru nuclear