Ce este și cum se manifestă antraxul cutanat? Boala de care sunt suspecți trei muncitori din Iași. Cum se răspândește

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 11 apr 2024, 00:30

Trei angajaţi ai unei ferme de bovine sunt internați cu suspiciune de antrax cutanat

Sursa: freepik.com

Trei angajaţi ai unei ferme de bovine sunt internați cu suspiciune de antrax cutanat la Spitalului Clinic de Boli infectioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Trei angajați ai unei ferme de bovine din județul Iași au ajuns la spital cu simptome de antrax cutanat. Bărbații au fost internați la Spitalului Clinic de Boli infectioase „Sf. Parascheva”, iar unul dintre ei a necesitat şi intervenţie chirurgicală.

Trei angajați din Iași, suspecți de antrax cutanat

Trei angajați ai unei ferme de bovine din județul Iași s-au prezentat vineri la spital cu simptome caracteristice bolii antrax cutanat. Aceștia au fost internați la Spitalului Clinic de Boli infectioase „Sf.

Parascheva”, iar unul dintre ei a necesitat şi intervenţie chirurgicală. 

”Prezentau semne şi simptome caracteristice bolii antrax cutanat. Aşteptăm rezultatul analizelor de laborator. Pacienţii au fost evaluaţi, internaţi şi s-a iniţiat tratamentul specific. Unul dintre ei a necesitat şi intervenţie chirurgicală. Toti trei au declarat că lucrează la o fermă de bovine din judeţul Iaşi. În momentul de faţă pacienţii urmează tratament şi sunt stabili din punct de vedere hemodinamic şi respirator”,

a declarat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, pentru News.ro

”Antraxul apare în mod obişnuit la animale şi este o boală foarte gravă pentru oameni. Antraxul se răspândeşte prin intermediul sporilor ce se găsesc la nivelul solului. Aceştia devin activi doar în momentul în care pătrund în organism”, a explicat acesta. 

Citește și: Cinci actori care s-au retras după ce au descoperit că suferă de o boală

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce este și cum se manifestă antraxul cutanat

Antraxul este o boală infecțioasă acuta cauzată de sporii produși de bacteria numită Bacillus
anthracis.
Cel mai frecvent, antraxul apare la animale vertebrate sălbatice și domestice erbivore (bovine,
ovine, caprine), dar poate să apară, de asemenea, accidental și la oameni, atunci când aceștia
vin in contact cu animalele infectate sau țesuturi de la animale infectate cu antrax. 

Antraxul cutanat este cea mai comună formă de infecție cu antrax și este considerată a fi cea mai puțin periculoasă. Infecția se dezvoltă de obicei la 1 până la 7 zile după expunere. Când sporii de antrax intră în piele, de obicei printr-o tăietură sau zgârietură, o persoană poate dezvolta antrax cutanat. Acest lucru se poate întâmpla atunci când o persoană manipulează animale infectate sau produse de origine animală contaminate, cum ar fi lâna, pieile sau părul.

Antraxul cutanat este cel mai frecvent pe cap, gât, antebrațe și mâini. Afectează pielea și țesutul din jurul locului de infecție. Fără tratament, până la 20% dintre persoanele cu antrax cutanat mor. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat, aproape toți pacienții supraviețuiesc.

Simptomele antraxului depind de tipul de infecție și pot apărea de la o zi până la mai mult de două luni. Toate

tipurile de antrax au potențialul, dacă nu sunt tratate, de a se răspândi în tot organismul și de a provoca boli severe și chiar deces.

Simptomele antraxului cutanat pot include: vezicule sau umflături mici ce produc mâncărime, umflături în jurul plăgii, inflamații nedureroase ale pielii (ulcere) cu un centru negru. Cel mai adesea, inflamațiile apar pe față, gât, brațe sau mână.

Sursă: info-natura.ro