Metodele de înșelăciune s-au transformat pe parcursul anilor, iar Ministerul Afacerilor Interne le-a atras atenția românilor cu privire la tehnica „spoofing”, care a luat amploare în ultima perioadă. Iată cum vă puteți proteja datele personale, dar și finanțele. Cum putem recunoaște un apel înșelător.
Ce este tehnica „spoofing”, noua metodă de înșelăciune
Ministerul Afacerilor Interne a înregistrat un număr tot mai mare de cazuri de înșelăciune prin tehnica „spoofing”.
În timpul conversației telefonice purtate de autorii faptelor de natură penală cu cetățenii, aceștia vor aduce în discuție presupuse împrumuturi cerute de victime, împrumuturi pentru care cer diferite date personale.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Al doilea apel este cel în care victimelor li se solicită să bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Prin intermediul acelui transfer bancar victimele nu mai au control asupra veniturilor pe care le dețin. Au fost înregistrate dosare penale pentru cetățenii care au transferat bani în contul „sigur”, potrivit mai.gov.ro.
Folosind metoda „spoofing”, autorii înșelăciunii falsifică informațiile de identificare pentru a a se da drept o sursă de încredere, astfel încât să își poată înșela victimele.
Metoda „spoofing” este o formă de fraudă.Ministerul Afacerilor Interne a anunțat cum ne putem proteja datele
Ministerul Afacerilor Interne le-a recomandat cetățenilor să nu răspundă la apelurile nesolicitate, în special dacă în cadrul discuției li se cer date personale sau transferuri de bani. În timpul acestor conversații telefonice, autorii se vor folosi de anumite informații „oficiale”, informații pe care fiecare cetățean trebuie să le verifice contactând direct instituțiile implicate.
Cetățenii sunt rugați să nu transfere niciodată bani în conturi neoficiale sau suspecte. Dacă au anumite suspiciuni legate de veridicitatea apelurilor telefonice primite sunt încurajați să contacteze imediat autoritățile competente.