Ce este stresul? Afla despre cele 3 tipuri de stres!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 dec 2022, 11:22

Stresul afectează numeroase sisteme din interiorul nostru, inclusiv metabolismul, memoria și sistemul imunitar

Sursa: PixaBay

Stresul afectează numeroase sisteme din interiorul nostru, inclusiv metabolismul, memoria și sistemul imunitar

Stresul este reacția noastră psihologică și fiziologică la un eveniment sau la o condiție considerată o amenințare sau o provocare.
Stresul afectează numeroase sisteme din interiorul nostru, inclusiv metabolismul, memoria și sistemul imunitar. V-ați dus vreodată să dați un test important și ați uitat răspunsul la o întrebare pentru care știți că v-ați pregătit? Sau poate că ați avut un proiect intens la serviciu, doar pentru a răci imediat ce l-ați terminat? Ăsta este stresul care își pune amprenta.


Acestea fiind spuse, în condiții normale, starea noastră mentală, emoțională și fizică ar trebui să revină la normal după ce un eveniment stresant a trecut. Aici intervine fitnessul mental, ajutându-ne să ne menținem nivelul de bunăstare chiar și atunci când ne confruntăm cu stresul.
În timp ce cantități mici de stres pozitiv ne pot ajuta să performăm mai bine, cheia este ca acest stres să fie de scurtă durată.
Stresul acut și prelungit poate duce la probleme de sănătate pe termen lung și poate exacerba afecțiunile existente.

Schimbările hormonale care stau la baza stresului

Ori de câte ori experimentați ceva stresant, cum ar fi atunci când o mașină vă taie calea pe autostradă, hipotalamusul (o regiune mică de la baza creierului) declanșează răspunsul la stres. Răspunsul dumneavoastră la stres este, practic, un sistem de alarmă avansat și complex care trimite o serie de semnale către glandele suprarenale.

De acolo, corpul tău va elibera diverși hormoni de stres pentru a ajuta la pregătirea corpului tău pentru un răspuns de luptă sau de fugă. Potrivit Asociației Americane de Psihologie (APA), principalul hormon al stresului este cortizolul, care crește glucoza (zaharuri) în sânge pentru a spori funcțiile de reparare a creierului și a mușchilor. Acest hormon ajută, de asemenea, organismul dumneavoastră să devină mai eficient prin atenuarea funcțiilor neesențiale, cum ar fi sistemul reproductiv și cel digestiv.

Adrenalina, unul dintre ceilalți hormoni principali ai stresului, facilitează utilizarea de către mușchi a nivelului crescut de glucoză din sânge furnizat de cortizol. Împreună, acești doi hormoni sunt foarte utili în perioadele stresante.
Cu toate acestea, declanșarea prea des a eliberării de hormoni ai stresului poate avea efecte negative asupra bunăstării dumneavoastră. Să învățați să gestionați toate tipurile de stres, fie că este vorba de stresul emoțional provocat de o despărțire sau de neplăcerile zilnice, cum ar fi traficul, este crucial pentru bunăstarea dumneavoastră.

Care sunt cele 3 tipuri de stres?

Există multe tipuri diferite de stres. Cu toate acestea, pe baza studiilor de cercetare despre tipurile de stres în psihologie, stresul poate fi împărțit în trei tipuri principale:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

1. Stresul acut
Stresul acut rezultă din reacția organismului dumneavoastră la o situație nouă sau provocatoare. Este acel sentiment pe care îl ai când se apropie un termen limită sau când eviți la limită să fii lovit de o mașină. Îl putem experimenta chiar și ca urmare a unui lucru care ne face plăcere. Cum ar fi o plimbare entuziasmantă pe un roller coaster sau o realizare personală remarcabilă. Stresul acut este clasificat ca fiind pe termen scurt. De obicei, emoțiile și corpul revin la starea lor normală relativ repede.

2. Stresul acut episodic
Stresul acut episodic este atunci când stresul acut are loc în mod frecvent. Acest lucru se poate întâmpla din cauza unor termene de lucru strânse în mod repetat. De asemenea, se poate datora situațiilor frecvente de stres ridicat cu care se confruntă unii profesioniști, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății.
Cu acest tip de stres, nu avem timp să revenim la o stare de relaxare și calm. Iar efectele stresului acut de înaltă frecvență se acumulează. Adesea ne lasă cu senzația că trecem de la o criză la alta.

3. Stresul cronic
Stresul cronic este rezultatul factorilor de stres care continuă pentru o perioadă lungă de timp. Exemplele includ traiul într-un cartier cu un nivel ridicat de criminalitate sau certurile constante cu partenerul de viață. Acest tip de stres se simte fără sfârșit. Adesea ne este greu să vedem vreo modalitate de a îmbunătăți sau de a schimba situația care este cauza stresului nostru cronic.

Citește și: Top 4 sfaturi pe termen lung impotriva stresului!

Citește și: Top 4 modalități pe termen scurt de reducere a stresului!

Citește și: Sfaturi pentru somn: 6 pași pentru un somn mai bun!