Ce este „taxa pe soare” și cine trebuie să o plătească. Guvernul a aprobat ordonanța

Author: Lavinia Medrea

Ce este „taxa pe soare” și cine trebuie să o plătească

Sursa: Facebook Virgil Popescu/Canva - colaj Kanal D

Guvernul a luat o decizie controversată în plină criză energetică, iar de data aceasta sunt vizați consumatorii casnici și firmele care au montate panouri fotovoltaice.

Guvernul a adoptat o lege prin care categoriile menționate anterior trebuie să achite o taxă pentru volumul de energie produs lunar.  „Pun taxă pe soare”, spun asociaţiile micilor producători de energie electrică.

Ce este „taxa pe soare”, introdusă de Guvern

USR a acuzat Guvernul că, printr-o lege adoptată la ultima şedinţă de guvern, impune taxe lunare pentru consumatorii casnici şi firme care au instalate panouri fotovoltaice şi produc energie.

Citește și: Amenzi începând cu data de 1 ianuarie 2023. Ce români sunt vizați și ce trebuie să facă aceștia

„Guvernul vine şi bagă o taxă, atenţie, pentru ceea ce omul produce şi consumă tot el. Nu energia care pleacă în reţea, ci energia pe care eu, cetăţean sau firmă, o produc de pe acoperiş şi o consum tot eu.

Deci, statul mă obligă să îmi pun un contor special şi apoi să plătesc o taxă pe razele de soare, că statul nu face nimic. Au creat şi nişte discriminări absurde. Dacă produci mai mult de 30 de kw, ţi se aplică taxa imediat, dacă produci mai puţin, ţi se va aplica din 2026 încolo, iar dacă au luat ajutor de la stat prin Casa Verde sau prin PNRR, dacă eşti firmă, din nou, ţi se aplică imediat”, a declarat Cristian Ghinea, vicepreşedinte USR.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce părere a avut Dan Bălan despre Arsenium, atunci când s-au cunoscut: "Mă privea de sus, dar asta e chestia lui, așa privește el oamenii!"

În ce situații trebuie să fie plătită „taxa pe soare”

În ce situații trebuie să fie plătită „taxa pe soare”
[Sursa: Facebook Virgil Popescu]

Ordonanţa dispune trei situaţii în care micii producători de energie vor avea de plătit taxe: atunci când beneficiază de bani de la stat pentru producerea energiei, dacă au o capacitate mai mare de 30 de KW sau dacă, la nivel naţional, cantitatea de energie din fotovoltaice trece de pragul de 8% din cantitatea de energie utilizată. Textul ordonanţei nu se află, încă, în Monitorul Oficial şi nu prevede valoarea taxelor pe care ar trebui să le achite respectivele categorii de consumatori.

Citește și: Cât va fi ajutorul pentru plata facturilor la energia electrică și când urmează să fie acordat? Cine sunt beneficiarii

„Așa după cum se vede și din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și ea presupune îndeplinirea mai multor condiții. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene și a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive”, a precizat Ministerul Energiei, într-un comunicat.

„De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze...”? De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”, a afirmat PSD, atacându-l pe Virgil Popescu, ministru al Energiei.