Guvernul a adoptat o lege prin care categoriile menționate anterior trebuie să achite o taxă pentru volumul de energie produs lunar. „Pun taxă pe soare”, spun asociaţiile micilor producători de energie electrică.
Ce este „taxa pe soare”, introdusă de Guvern
USR a acuzat Guvernul că, printr-o lege adoptată la ultima şedinţă de guvern, impune taxe lunare pentru consumatorii casnici şi firme care au instalate panouri fotovoltaice şi produc energie.
Citește și: Amenzi începând cu data de 1 ianuarie 2023. Ce români sunt vizați și ce trebuie să facă aceștia
„Guvernul vine şi bagă o taxă, atenţie, pentru ceea ce omul produce şi consumă tot el. Nu energia care pleacă în reţea, ci energia pe care eu, cetăţean sau firmă, o produc de pe acoperiş şi o consum tot eu.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
În ce situații trebuie să fie plătită „taxa pe soare”
Ordonanţa dispune trei situaţii în care micii producători de energie vor avea de plătit taxe: atunci când beneficiază de bani de la stat pentru producerea energiei, dacă au o capacitate mai mare de 30 de KW sau dacă, la nivel naţional, cantitatea de energie din fotovoltaice trece de pragul de 8% din cantitatea de energie utilizată. Textul ordonanţei nu se află, încă, în Monitorul Oficial şi nu prevede valoarea taxelor pe care ar trebui să le achite respectivele categorii de consumatori.
„Așa după cum se vede și din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și ea presupune îndeplinirea mai multor condiții. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene și a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive”, a precizat Ministerul Energiei, într-un comunicat.
„De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze...”? De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”, a afirmat PSD, atacându-l pe Virgil Popescu, ministru al Energiei.