Certificatul energetic este un document legal, introdus și în România la solicitarea Uniunii Europene, care arată ce performanță energetică are o clădire sau parte din clădire, precum și cantitatea de emii în echivalent CO2.
Cine emite acest certificat energetic?
Singurii specialiști care au dreptul să elibereze acest document sunt auditorii energetici atestați.
Aceștia pot avea două grade profesionale:
- gradul I - pot emite certificatul pentru toate tipurile de clădiri;
- gradul II - pot elibera acest document doar pentru case și apartamente.
Auditorii din cadrul companiei Reflex Architecture SRL București au gradul profesional I. Puteți vedea detalii pe site-ul firmei, https://www.certificatulmeu.ro.
Cum se obține certificatul de performanță energetică
Solicitanții documentului, adică proprietarii / administratorii / investitorii imobilului sau părții de imobil (apartament) pentru care se dorește certificarea trebuie să contacteze un auditor energetic atestat (și să-i plătească serviciile în final), căruia să-i înmâneze copii după câteva acte ale clădirii sau apartamentului (auditorul le poate da lista actelor necesare).
Pe lângă studierea actelor clădirii pentru extragerea informațiilor necesare pentru calcule, auditorii vor programa de comun acord cu solicitanții o vizită a specialistului la imobil, pentru a obține alt set de date necesare calculelor.
În final, folosind informațiile extrase, se emite certificatul energetic.
Cât costă și în cât timp se poate obține un certificat de performanță energetică?
În funcție de auditorul energetic ales, prețul și timpul în care se emite documentul pot fi mai mari sau mai mici, fiecare auditor fiind liber să se adapteze cerințelor pieței libere și propriilor interese.
Auditorii de gradul I din cadrul Reflex Architecture SRL emit pentru București și Ilfov un astfel de certificat în maxim 24 ore de la primirea tuturor copiilor după actele proprietății și vizita la imobil, iar prețurile promoționale sunt următoarele:
- garsonieră: 130 lei;
- apartament 2 camere: 150 lei;
- apartament 3 camere: 160lei;
- apartament 4 camere: 170 lei;
- apartament cu 5 camere sau mai multe: 180 lei;
- case: preț negociabil, de la 2,5 lei/m2;
- alte construcții: în funcție de suprafață și complexitate.
Cât timp sunt valabile certificatele energetice pentru clădiri?
Aceste documente sunt valabile timp de 10 ani, cu excepția clădirilor sau unităților de clădire (ex: apartamente) pentru care se execută lucrări de renovare majoră.
Când este necesar acest document?
Atunci când se dorește vinderea sau închirierea unui imobil sau parte de imobil sau când se execută lucrări de renovare majoră la acestea, precum și pentru clădirile noi este obligatoriu să existe acest document.
În plus, pentru acele imobile vizitate frecvent de public, certificatul trebuie afișat la loc vizibil și accesibil.
Este nevoie de acest document pentru majoritatea tipurilor de clădiri, cu câteva excepții:
- clădiri şi monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, cărora, dacă li s-ar aplica cerinţele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
- clădiri utilizate ca lăcaşuri de cult sau pentru alte activităţi cu caracter religios;
- clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere şi clădiri nerezidenţiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie;
- clădiri rezidenţiale care sunt destinate a fi utilizate mai puţin de 4 luni pe an;
- clădiri independente, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 m2.