Ce este un coridor umanitar și cum le poate salva viața civililor din zonele de conflict

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 08 dec 2022, 08:00

Ajutoare pentru refugiații ucraineni

Sursa: pexels.com

De la izbucnirea războiului în Ucraina s-a vorbit în permanență despre coridoarele umanitare care nu sunt eliberate de către Rusia.

Coridorul umanitar este o zonă demilitarizată dintr-un conflict armat. Crearea coridoarelor umanitare se face pentru ca civilii să poată fi evacuați, să primească medicamente și alimente.

Coridoarele umanitare au rolul de a salva viața civililor din zonele bombardate. 

Ucraina acuză că civilii nu pot fi evacuați decât în Rusia și Belarus!

Rusia a anunțat ieri noi coridoare umanitare pentru civilii din Ucraina, dar acestea ar duce doar în Rusia și Belarus, o decizie considerată de președintele Ucrainei, Zelenski, drept "imorală".

„Sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de se evacua pe teritoriul Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru Reuters.

„Aceasta este una dintre problemele care provoacă distrugerea coridoarelor umanitare. Rușii par să fie de acord cu ele, dar vor să le folosească pentru a-și crea o imagine pozitivă și vor ca aceste coridoare să conducă în direcția lor”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Noile coridoare umanitare anunțate de Rusia au fost create în capitala Kiev și în orașele din est Harkov și Sumî, precum și în Mariupol. Potrivit unor hărți publicate de agenția de presă RIA, coridorul de la Kiev ar duce la Belarus, iar civilii din Harkov ar fi evacuați doar în Rusia, informează digi24.ro.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: România iese din starea de alertă. Alexandru Rafila: „Dispar toate restricțiile” Masca nu mai este obligatorie în interior și în exterior, dispare certificatul verde, iar formularul PLF nu va mai fi necesar

Zelenski se arată dispus să negocieze cu Rusia!

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a arătat dispus să ajungă la un compromis cu Rusia legat de regiunea separatistă Donbas.

Zelenski a precizat, totodată, că a înțeles că NATO nu e pregătită să coopteze Ucraina în Alianța sa.

„Este nevoie ca preşedintele Putin să înceapă să discute, să înceapă dialogul, în loc să trăiască într-o bulă de informaţii fără oxigen”, a declarat Volodimir Zelenski. Vorbesc despre garanții de securitate. Cred că putem discuta și găsi un compromis asupra teritoriilor ocupate temporar și republicile nerecunoscute, care nu sunt recunoscute de nimeni, cu excepția Federației Ruse , a subliniat Zelenski. 

„În primul rând, sunt pregătit pentru un dialog, dar nu suntem pregătiți pentru capitulare”, a spus Volodimir Zelenski.

„Pentru că nu este vorba despre mine, este despre oamenii care m-au ales. În ceea ce privește NATO, mi-am pierdut interesul pentru această problemă după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina.  Alianței îi este frică de o confruntare cu Federația Rusă, nu este vorba despre mine, ci despre oamenii care m-au ales”, a mai precizat Volodimir Zelenski.

Citeste si: Tragedia teribilă care a marcat-o profund pe Hunkar din serialul Mă numesc Zuleyha! Celebra actriță Vahide Perçin a pierdut cel mai iubit bărbat din viața sa din cauza unui atac de cord!

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.