Ce este vasculita, boala autoimună cu care se confruntă actorul Ashton Kutcher, starul „Doi bărbați și jumătate”

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 10 mai 2023, 03:40

Vasculita, o afecțiune autoimună rară a actorului Ashton Kutcher, este o boală caracterizată prin inflamarea vaselor de sânge care poate pune în pericol viața.

Vasculita este greu de diagnosticat, deoarece simptomele sale inițiale- care includ oboseală, febră și pierdere în greutate- se aplică adesea la atât de multe afecțiuni, încât medicii nu suspectează imediat că o boală rară este cauza.

Vasculita, boala autoimună a actorului Ashton Kutcher

„Dintre toate lucrurile cu care cred că reumatologii trebuie să se confrunte, vasculita poate fi atât cea mai greu de tratat, cât și, uneori, cea mai dificilă pentru a pune un diagnostic”, a declarat Dr.

David Goddard, reumatolog și profesor clinic de medicină la Facultatea de Medicină Grossman a Universității din New York.

Ashton Kutcher și-a dezvăluit diagnosticul într-un episod al emisiunii „Running Wild with Bear Grylls: The Challenge”.

„În urmă cu doi ani, am avut această formă ciudată și super rară de vasculită care, parcă, mi-a distrus vederea. Mi-a făcut praf auzul. Mi-a distrus, de fapt, tot echilibrul”, i-a spus Kutcher lui Grylls.

Citeste si: Ce este hepatita acută severă care afectează copiii. Ministerul Sănătății confirmă primul caz la un copil din România

A avut nevoie de aproximativ un an pentru a-și reveni, a spus el, adăugând că se simte „norocos că este în viață”.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Există aproape 20 de tipuri de vasculită, potrivit Vasculitis Foundation, o organizație non-profit. Diferitele forme sunt identificate în funcție de mărimea vasului de sânge pe care îl afectează, de la capilare până la aortă, artera principală care transportă sângele de la inimă către restul corpului.

Ashton Kutcher nu a declarat, până acum, ce tip de vasculită are.

Care sunt simptomele vasculitei

Simptomele vasculitei variază în funcție de partea corpului pe care o afectează. Deoarece vasculita poate ataca orice vas de sânge, cazul fiecărui pacient va arăta diferit, a declarat Dr. Anisha Dua, profesor asociat de medicină în reumatologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

„Există anumite cazuri care vor avea o predilecție mai mare pentru rinichi sau pentru plămâni sau pentru structurile din ureche”, a spus dr.

Dua, care este, de asemenea, director al Centrului de Vasculită al Universității Northwestern. „Orice organ aflat în aval de acel vas de sânge poate fi afectat și, bineînțeles, vasele de sânge sunt peste tot în corpul tău”, a continuat aceasta.

Citeste si: Verdict tragic pentru celebra cântăreață Celine Dion! Ce i-au descoperit medicii și care este starea ei de sănătate actuală

Nu este clar ce cauzează vasculita sau exacerbările acesteia. Dr. Dua a spus că, uneori, o boală sau un eveniment stresant „declanșează într-un fel această întreagă cascadă de evenimente”.

Printre simptomele care pun viața în pericol și pe care le prezintă vasculita se numără următoarele:

  • insuficiența renală
  • anevrismele și accidentele vasculare cerebrale
  • sângerarea în plămâni.

Statisticile privind ratele de mortalitate ale acestei afecțiuni sunt puține, dar reumatologii au declarat că ratele de supraviețuire au crescut datorită progreselor în ceea ce privește capacitățile de diagnosticare și opțiunile de tratament.

 

Taguri:

Episodul 24 al serialului turcesc “Vinovați de iubire” este difuzat la Kanal D joi, 4 iulie 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.