Ce este Vasilca, obiceiul mai vechi ca tradiție decât Steaua și Plugușorul! Unde se întâlnește

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 16 sep 2022, 08:05

Tradiții de Anul Nou

Sursa: Facebook

Vasilca este un obicei străvechi, mai vechi decât Steaua și Plugușorul. Iată unde îl mai întâlnim.

Vasilca este un colind mai vechi decât Steaua și Plugușorul, dar care și-a pierdut de multă vreme din popularitate.

Vasilca își are originile înainte de creștinism, iar acum o mai întâlnim la noi doar într-o comună din Oltenia, Morunglav, aflată pe malul râului Olteţ, informează adevarul.ro

„Ceremonialul acestui obicei, „Vasilca”, cuprinde mai multe secvenţe semnificative: expunerea divinităţii (capul porcului) gătită cu inele, cercei, brăţări, mărgele, flori şi uneori şi o basma, în faţa ferestrei sau în casa colindată; colinda cântată care narează viaţa Vasilcii în Raiul din pădurile de fag şi

de stejar; coborârea în vale pentru a bea apă, moartea violentă şi incinerarea corpului; judecarea Vasilcii de un juriu în care apar bătrânul Crăciun şi Maica Precesta;  urarea „La mulţi ani!” şi primirea darului. Vasilca se numea de fapt Siva, dar prin contopirea cu Vasile (ziua în care are loc ceremonialul) a rezultat Vasilca. Acest zeu, Siva, al Panteonului românesc, sacrificat prin substituire la solstiţiul de iarnă, este identificat cu marele zeu indian Shiva, care în Panteonul hindus poartă grija Universului, întruchipare a eternei energii cosmice“, a declarat, pentru sursa citată mai sus, etnograful Muzeului Judeţean Olt, Claudia Balaş.

Citeste si: Ce program au magazinele de Revelion 2022. Iată cum vor funcționa supermarketurile pe 31 decembrie și 1 ianuarie

Vasilca se numea, inițial, Siva, dar acest Siva s-a contopit cu Vasile (ziua sfântului când se petrece ceremonialul) și a rezultat Vasilca. Aceeași Claudia Balaș explica faptul că zeul Siva, al Panteonului românesc, care este sacrificat prin substituire la solstiţiul de iarnă, este identificat cu marele zeu indian Shiva, care în Panteonul hindus poartă grija Universului, "întruchipare a eternei energii cosmice".

Substitutul zeului este capul porcului jertfit la Ignat, care se împodobeşte şi se servește în ritualul din noaptea de Anul Nou.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Când se merge cu Plugușorul, Steaua sau Capra

În majoritatea zonelor din țară, de sărbătorile de iarnă, se merge la colindat cu Plugușorul, Steaua sau Capra.

Cu Steaua se merge din Ajunul Crăciunului și până de Sfântul Vasile. Unii colindători merg și până la Sfântul Ion.

Cu Plugușorul, Capra sau Sorcova se urează de Anul Nou. În zonele rurale copiii se strâng încă din noaptea de 31 decembrie pentru a ura din casă în casă cu Plugușorul.

Citeste si: Ce pățești dacă te prinde Anul Nou fără bani în buzunar. Tradiția care se respectă de Revelion 2022