Ce este virusul HKU5-CoV-2 și cât de periculos este. Cercetătorii chinezi se tem de o nouă pandemie asemănătoare cu cea de coronavirus

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 22 feb 2025, 09:40

Cercetătorii de la Institutul de Virologie Wuhan au detectat această tulpină la lilieci

Sursa: PixaBay

Un nou coronavirus, denumit HKU5-CoV-2, a fost identificat în China și a stârnit îngrijorări cu privire la riscul unei noi pandemii.

Cercetătorii de la Institutul de Virologie Wuhan au detectat această tulpină la lilieci, scrie DailyMail, într-un scenariu ce amintește de începuturile pandemiei de Covid-19.

Citește și: Ce este HMPV, virusul din China care amenință planeta. Cum se transmite și care sunt primele simptome

Un virus asemănător cu MERS și SARS-CoV-2

HKU5-CoV-2 prezintă similarități izbitoare cu SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru pandemia Covid-19, și este chiar mai strâns legat de MERS, o formă mai letală de coronavirus, care are o rată de mortalitate de

până la 30%. Cercetările, conduse de virologul Shi Zhengli, supranumită „Batwoman” pentru studiile sale asupra coronavirusurilor, au fost publicate într-o prestigioasă revistă științifică.

Testele efectuate au arătat că noua tulpină poate pătrunde în celulele umane folosind același mecanism ca SARS-CoV-2.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cum crede Carmen Harra că va gestiona apărarea României, Donald Trump? "Ar fi grozav dacă ar putea, întrebarea este: ce vrea el, de fapt?"

Studiul evidențiază un „risc ridicat” ca virusul să se răspândească la oameni, fie direct, fie prin intermediul unor gazde intermediare.

Cum se transmite virusul HKU5-CoV-2 

MERS, boala respiratorie la care HKU5-CoV-2 este similar, poate fi transmisă de la animale la oameni și între persoane. Simptomele includ febră, tuse, dificultăți de respirație, diaree și vărsături, iar cazurile severe pot fi fatale.

Până în prezent, doar două cazuri de MERS au fost confirmate în SUA, ambele fiind legate de călătorii în Orientul Mijlociu. Nu există încă un vaccin eficient împotriva acestui tip de virus.

HKU5-CoV-2 aparține familiei de merbecovirusuri, detectate anterior la nurci și pangolini – animale considerate posibili intermediari în transmiterea SARS-CoV-2 de la lilieci la oameni. Studiul sugerează că astfel de virusuri se pot transmite frecvent între diferite specii, ceea ce ar putea contribui la o eventuală adaptare la oameni.

Deși HKU5-CoV-2 a fost identificat inițial în 2006, noile date arată că această tulpină recent descoperită are un potențial mai mare de infectare între specii decât variantele anterioare. Totuși, posibilitatea ca acest virus să se răspândească eficient în rândul oamenilor „rămâne de investigat”, potrivit cercetătorilor.