Ce fac credincioșii ca să afle dacă vor mai trăi până la sfârșitul anului? Obiceiul realizat în dimineața zilei în care e pomenită Schimbarea la Față a Domnului

Autor: Bianca Vidoi

Schimbarea la Față a Domnului

Sursa: doxologia.ro

Luna august este ultima din anul acesta bisericesc, iar la începutul acesteia este prăznuită Schimbarea la Față a Domnului.

Schimbarea la Față a Domnului este una dintre cele trei sărbători trecute cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, fiind celebrată la data de 6 august 2024. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub mai multe denumiri, precum „Obrejenie” sau „Pobrejenie”, ceea ce semnifică cearta persoanelor neascultătoare. Iată ce nu trebuie să facă credincioșii în ziua în care este celebrată Schimbarea la Față a Domnului.

Ce nu trebuie să facă credincioșii când este prăznuită Schimbarea la Față a Domnului

Luna august este a opta din anul 2024, iar în cadrul acestei luni sunt prăznuite trei sărbători cu cruce roșie, prima fiind Schimbarea la Față a Domnului. Schimbarea la Față a Domnului este celebrată de Biserica Ortodoxă la data de 6 august 2024, iar alături de aceasta este trecută o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, motiv pentru care credincioșii aleg să nu spele sau să facă treburi în gospodărie.

Pentru a avea parte de noroc și protecție, creștinii țin cont de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții.

Este recomandat ca fetele să nu își pieptene părul, deoarece se crede că acesta nu o să mai crească. Nici călătoriile nu sunt încurajate la data de 6 august 2024, spunându-se că cei ce vor porni la drum în această sfântă zi se vor rătăci în drumul lor.

Se crede că oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui nu vor mai trăi până la sfârșitul anului, potrivit alba24.ro.

La data de 6 august 2024 este interzis scăldatul în rău, deoarece apa începe să fie mai rece, iar șansele de a răci sau a dezvolta alte boli sunt mai mari. Nu este recomandat ca în ziua în care este pomenită Schimbarea la Față a Domnului să e certăm cu oamenii din jurul nostru sau să fim deja implicați în conflicte cu oamenii, deoarece se crede că așa vom continua pe tot parcursul

anului. Persoanele care mănâncă struguri înainte de sărbătorirea Schimbării la Față a Domnului vor avea parte de dureri de burtă.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Rugăciunea ce le îndeplinește dorințele credincioșilor

"Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas de mare sărbătoare te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Citește și: Pe ce dată începe Postul Sfintei Marii 2024: Ce este interzis să faci până pe data de 15 august și când este dezlegare la pește

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.

Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin”.

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.