Ce face de fapt Wi-Fi 7?

Author: Bogdan Frațilă

Ce este Wi-Fi 7 și la ce îmbunătățiri vă puteți aștepta în comparație cu Wi-Fi 6 și cu standardele mai vechi? Și de ce există deja hardware pentru acesta

Sursa: PixaBay

Ce este Wi-Fi 7 și la ce îmbunătățiri vă puteți aștepta în comparație cu Wi-Fi 6 și cu standardele mai vechi? Și de ce există deja hardware pentru acesta

Ce este Wi-Fi 7 și la ce îmbunătățiri vă puteți aștepta în comparație cu Wi-Fi 6 și cu standardele mai vechi? Și de ce există deja hardware pentru acesta, chiar dacă noul standard ar putea fi finalizat abia în 2024?

Pe vremuri părea o eternitate între noile standarde Wi-Fi- în prezent, lucrurile se mișcă mai repede: abia am trecut primele routere, notebook-uri și smartphone-uri la Wi-Fi 6, că Wi-Fi 6E și 7 sunt deja aici. Primele cipuri pentru smartphone-uri cu suport Wi-Fi 7 sau în pregătire sunt deja disponibile. Primele routere sunt așteptate să apară începând cu al treilea trimestru al anului 2023, când Wi-Fi 7 va deveni oficial cel mai devreme. Inițial, Alianța Wi-Fi plănuise să finalizeze standardizarea în 2024.

Faptul că, aparent, producătorii își finalizează mai repede dispozitivele cu noul standard- și, în unele cazuri, chiar înaintea acestuia- se datorează faptului că saltul tehnologic de la Wi-Fi 6E la 7 este mai mic decât în cazul modificărilor anterioare.

Și pentru că specificațiile sunt în mare parte finalizate cu mult timp înainte.

Ce este Wi-Fi 7 și la ce îmbunătățiri vă puteți aștepta în comparație cu Wi-Fi 6 și cu standardele mai vechi? Și de ce există deja hardware pentru acesta
[Sursa: PixaBay]

Ce poate face Wi-Fi 7 în comparație cu predecesorii săi

Dar ce poate face de fapt Wi-Fi 7? Teoretic, destul de multe, deoarece standardul permite acum un număr de antene de până la două ori mai mare. Acest lucru are ca rezultat mai multe dispozitive finale care pot fi utilizate simultan și o creștere a debitului de date. Acest lucru este sporit și mai mult de disponibilitatea unei noi metode de modulație opționale și a unor canale mai largi în banda de frecvență de 6 GHz.

În plus, un router poate acum să alimenteze un dispozitiv și prin intermediul a două benzi de frecvență simultan.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat o îmbunătățire, deoarece, pe lângă standardul Wi-Fi, numărul și dimensiunea antenelor, precum și procesorul și memoria RAM joacă, de asemenea, un rol important într-un router. În ceea ce privește dispozitivul final individual, debitul de date nu va crește foarte mult, deoarece nu prea există un notebook sau un smartphone care să aibă mai mult de două antene.

Ce este Wi-Fi 7 și la ce îmbunătățiri vă puteți aștepta în comparație cu Wi-Fi 6 și cu standardele mai vechi? Și de ce există deja hardware pentru acesta
[Sursa: PixaBay]

Schimbarile aduse de Wifi 7

Un număr de până la 16 antene/strămotoare duce la o dublare a capacității

Cea mai mare schimbare este faptul că Wi-Fi 7 suportă până la 16 antene (16×16 MU-MIMO)- și, prin urmare, până la 16 fluxuri de date simultane (fluxuri spațiale). Cu Wi-Fi 5, 6 și 6E, sunt posibile până la opt antene. Desigur, nu toate routerele sunt echipate cu numărul maxim de antene. Acest lucru nu se va schimba nici cu Wi-Fi 7. Deoarece numărul de antene poate face cea mai mare diferență între diferite dispozitive, aș prefera un router Wi-Fi 6 cu opt antene unui router Wi-Fi 7 cu doar patru antene, de exemplu.

Canale mai largi și o metodă de modulare mai bună

Începând cu Wi-Fi 6E, WLAN a avut o a treia bandă de frecvență în intervalul de 6 gigahertzi. Anterior, în această bandă erau posibile aceleași lățimi de bandă de canal ca și în banda de frecvență de 5 gigahertzi. Acest lucru se schimbă odată cu Wi-Fi 7, deoarece acum sunt posibile canale cu o lățime de până la 320 MHz la 6 gigahertzi, în loc de doar 160 MHz. Utilizând 16 antene și o nouă metodă de modulare opțională- 4096 modulație de amplitudine în cvadratură (anterior 1024-QAM)- acest lucru duce la o creștere teoretică a performanței de 4,8 ori mai mare decât în cazul Wi-Fi 6, sau de 13 ori mai mare decât în cazul Wi-Fi 5. Noua metodă de modulare oferă 12 biți în loc de cei 10 anteriori, ceea ce asigură, de unul singur, o creștere a performanței de 20 de procente. Pe scurt, un proces de modulare asigură transformarea datelor în unde radio.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Viteze de transfer de date mai mari- în teorie, până la 46 de gigabiți pe secundă

Cu Wi-Fi 6 și 6E, rata maximă teoretică de transfer de date cu opt antene este de 9,6 gigabiți pe secundă (1,2 gigabytes pe secundă). Acest lucru se obține prin opt fluxuri simultane, utilizând o lățime de bandă a canalului de 160 MHz și o modulare de amplitudine în cuadratură de 1024. Un singur flux atinge până la 1200 megabiți pe secundă. Rata maximă teoretică de date pentru un dispozitiv de recepție, cum ar fi un smartphone sau un notebook, depinde de numărul de antene instalate.

Rata maximă de date specificată pentru Wi-Fi 7, de incredibilul 46 de gigabiți pe secundă- adică 5,8 gigabytes pe secundă- trebuie privită în mod diferențiat. Aceasta este valoarea maximă furnizată de 16 fluxuri care utilizează un nou canal de 320 de megahertzi în banda de frecvență de 6 gigahertzi plus un canal de 160 de megahertzi în banda de frecvență de 5 gigahertzi cu 4096 QAM. Trebuie remarcat faptul că, cu cât frecvența utilizată este mai mare, cu atât raza de acțiune a radioului este mai mică. Și că noua lățime a canalului de 320 de megahertzi este disponibilă numai în banda de frecvență de 6 gigahertzi, cea mai puțin extinsă.

Ce înseamnă acest lucru în practică? În timp ce banda de frecvență de 2,4 gigahertzi a unui singur router poate ajunge până în cel mai îndepărtat colț al casei, banda de frecvență de 5 gigahertzi este deja transpirată în cel mai bun caz. Iar banda de frecvențe de 6 gigahertzi poate reuși, în cel mai bun caz, să acopere doar două sau trei camere mai repede decât 5 gigahertzi. Pe de altă parte, benzile de frecvențe mai înalte oferă un debit de date mai mare și o latență mai mică cu o recepție bună. Prin urmare, 6 gigahertzi este, de asemenea, promovat în unele locuri ca înlocuitor al unui cablu de rețea.

Dar poate că banda de frecvență de 6 gigahertzi reușește să genereze un debit de date mai mare doar în încăperea în care se află routerul: Pe lângă frecvență, distanța la care ajunge radioul depinde extrem de mult de cât de groși sunt pereții și din ce material de construcție sunt făcuți aceștia. Depinde, de asemenea, dacă încălzirea prin pardoseală sau alți factori de interferență între router și receptor au un efect negativ asupra radioului. Acest lucru înseamnă că un router Wi-Fi 7 cu același număr de antene identice ca un router Wi-Fi 6 pe un întreg apartament va oferi doar o creștere mică a performanței. Prin urmare, valoarea implicită de 4,8 ori mai mare de 46 gigabiți pe secundă, față de 9,6 gigabiți pentru Wi-Fi 6, este, în majoritatea cazurilor, o pură fereală.

Citește și: Nu o să-ți vină să crezi! Ce diferență de vârstă există între Iulia Vântur și Salman Khan

Citește și: Secretele Feng Shui: De ce este recomandat să evităm oglinda în dormitor? Descoperă răspunsurile aici

Citește și: Ei sunt concurenții care vor rămâne și în sezonul 3 în Casa Iubirii! Aflați cine va lua această decizie în ediția de sâmbătă, 13 ianuarie, la Kanal D!