Ce facturi se vor scumpi de la 1 aprilie. Costurile vor fi mai mari decât cele din primele luni ale anului

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 30 dec 2023, 05:40

Facturile vor crește, deoarece s-au majorat tarifele la transport și la distribuția energiei electrice

Sursa: pexels

Începând cu data de 1 aprilie, unele facturi se vor scumpi, după ce prețurile, oricum, explodaseră din cauza războiului din Ucraina. Românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar decât au făcut-o în primele trei luni ale acestui an.

Facturi mai mari începând cu data de 1 aprilie. Românii nu scapă de scumpiri, iar aceste lucruri se vor resimți, și mai tare, în buzunarele lor. „Vinovate” pentru scumpiri sunt tarifele mari la distribuția energiei electrice și la transport.

Ce facturi se vor scumpi începând cu data de 1 aprilie

Începând cu data de 1 aprilie, românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru facturile la gaze.

Facturile vor crește, deoarece s-au majorat tarifele la transport și la distribuția energiei electrice.

Conform Legii 367, care a fost aprobată de către Parlament și promulgată de președintele țării, începând cu data de 1 aprilie, se vor majora tarifele de transport și de distribuție la gaze și la energia electrică.

Mai mult decât atât, specialiștii susțin că, în ciuda faptului că au fost informați că facturile nu vor crește, adevărul este altul, iar românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar.

Conform Asociației Energiei Inteligente, facturile la gaz urmează să crească, iar consumatorii casnici vor trebui să scoată din buzunar cu 4%-5% mai mult.

Citește și: Cine sunt românii care vor beneficia de o nouă categorie de vouchere sociale! Anunțul făcut de Marcel Boloș

Mai mult decât atât, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației România Inteligentă, susține că firmele și fabricile care au un consum mai mic de 50.000

MWhpe an vor plăti cu până la 2% mai mult, iar companiile care vor trece de acest prag vor plăti chiar și cu 10% mai mult.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Facturile la energie nu se vor scumpi

Facturile la energie electrică nu se vor scumpi, iar singurele modificări vor avea loc la nivelul facturilor la gaz, deoarece vor intra în vigoare costurile care au fost amânate în ultimii doi ani.

În conformitate cu legea, autoritatea de reglementare a trebuit să procedeze la modificarea tarifelor de transport și distribuție, cuprinzând costurile amânate din anii 2021 și 2022, costuri în special legate de achiziția diverselor mărfuri, inflație, creșteri de taxe și tarife.

Citește și: Cardurile Sociale 2023 vor fi alimentate cu bani în Săptămâna Mare. Anunțul făcut de ministrul Marcel Boloș

La gaze naturale, având în vedere că majoritatea consumatorilor casnici au un preț facturat sub prețul plafonat, asta înseamnă că în luna următoare li se vor adiționa aceste noi tarife la prețul care există în momentul de față. Ceea ce îi aduce în situația de a plăti mai mult decât în februarie sau martie, dar sub prețul plafonat, deci sub 0.31 lei/KWh cu TVA inclus”, a precizat Dumitru Chisăliță, conform observatornews.ro.

 

 

Taguri: