Ce facultăți vor putea fi terminate în doar doi ani. Cum speră România să rezolve criza de muncă prin această modificare

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 dec 2023, 00:30

Orice universitate va putea organiza cursuri care să aibă o durată de doar doi ani, excepție făcând trei dintre ele

Sursa: pexels

Unele facultăți vor acorda diploma de licență după doar doi ani și nu după trei, așa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri. Trei facultăți nu pot reduce, sub nicio formă, anii pe care studenții trebuie să îi parcurgă.

Studenții vor putea să petreacă doar doi ani în băncile unei facultăți, după ce noua lege a educației a permis acest lucru. Însă, vestea nu va fi de partea stdenților a trei facultăți, deoarece aceștia vor trebui să traverseze toți anii, pentru a-și lua diploma de licență.

Ce facultăți pot fi terminate în doar doi ani

După o perioadă destul de lungă în care nu a mai existat, facultatea de doi ani va redeveni o normalitate, în țara noastră.

Propunerea este prezentă în noua lege a educației, idee prin care se dorește ca piața muncii să nu mai fie afectată de criza angajaților.

Prin urmare, orice universitate va putea organiza cursuri care să aibă o durată de doar doi ani, excepție făcând Facultatea de Medicină, cea de Drept și cea de Arhitectură.

60 de credite vor putea fi adunate în decursul celor doi ani, iar practica va continua să fie prezentă.

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că unele domenii de activitate au precizat că nu au nevoie de diploma de licență, ci de un minim de cunoștințe pe care viitorul angajat îl poate îmbunătăți, în cadrul companiei.

Citește și: Vacanța de Paște 2023 pentru studenți: Câte zile libere vor avea în funcție de Universitate

„Reînfiinţăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat.

Companiile mari au solictat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendința europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual”, a precizat aceasta.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Forța de muncă din România reprezintă o adevărată problemă

Multe persoane își fac, deja, probleme în ceea ce privește momentul în care vor ieși la pensie, deoarece, cum multe persoane au plecat din țară și vor continua să o facă, forța de muncă scade de la an la an, iar contribuțiile la stat la fel.

Cu toate acestea, multe companii, în special cele din domeniul științelor exacte, oferă salarii foarte bune, dar nu prea au cui, dar acest lucru s-ar putea schimba datorită celor doi ani de facultate.

Mai mult decât atât, angajatorii susțin că nu au nevoie de diploma de licență, deoarece, în primele săptămâni de când este angajată, persoana respectivă va primi toate informațiile și îndrumările de care are nevoie, pentru a ști ce are de făcut la serviciu.

Citește și: Calendar simulare Evaluare Națională 2023: Pe 20 martie încep examenele. Anunțul EDU.ro

„Ne-ar ajuta foarte mult pentru că noi de asemenea în cadrul companiei oferim training încă de la front zero.

Un salariu pentru un debutant undeva la 4.000 de lei ar fi o cotație corectă ”, a declarat Ionescu George Liviu, directorul unei companii energetice, relatează observatornews.ro.