Ce greșeală fac toți șoferii când este polei pe șosea? Iată ce măsuri preventive trebuie să iei pentru a evita accidentele

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 16 dec 2021, 15:31

La ce să fii atent când este polei pe șosea? Sfatul care îți va salva viața

Sursa: PixaBay

Foarte mulți conducători auto se confruntă cu evenimente neplăcute în trafic din cauza faptului că nu sunt prudenți atunci când se depune polei pe șosea.

Atunci când este polei pe șosea, chiar și cu viteza mică o mașină poate fi greu de controlat. Titi Aur, expert în conducere defensivă, ne explică modul în care trebuie să conducem corect iarna astfel încât să evităm evenimentele nefericite.

La ce să fii atent când este polei pe șosea? Sfatul care îți va salva viața

La ce să fii atent când este polei pe șosea? Sfatul care îți va salva viața
[Sursa: PixaBay]

„Pe polei ai o aderență de 10%, 15% față de 100% cât ar trebui să ai aderența normală, ceea ce înseamnă că nu mai contează viteza de reacție. Singurul lucru care te poate salva este anticiparea, adică că s-ar putea să se întâmple, să reduci din timp, să te gândești, să testezi din când în când aderența.

Citeste si: Ce semnifică martorii de bord care se aprind la un BMW

Cu cât e mai frig afară, avem aderență mai bună, cu cât e mai cald afară, avem aderență mai puțin bună. Vorbim de căldură relativă, deci vorbim în jur de 0 grade. Dacă știm aceste lucruri, să avem mașina bine echipată, să știm că trecerea de pe zăpada bătută, pe gheață sau polei înseamnă diferență foarte mare de aderență. Dacă știm să urmărim gheața neagră, adică poleiul. Ce înseamnă asta – merg pe o șosea care e doar umedă sau are asfaltul negru sau are doar un strat mic de apă, e doar culoarea asfaltului și în orice moment poate să apară poleiul”, a explicat Titi Aur, expert în conducere defensivă.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Accidentele rutiere sunt din ce în ce mai numeroase în România

În luna august, Titi Aur a vorbit despre măsura dintr-un proiect de lege a Parlamentului care spune că radarele rutiere vor fi permise doar în mașini inscripționate, poziționate doar în locuri semnalizate precedent.

Citeste si: Greșeala pe care o fac șoferii înainte să pornească motorul iarna. Cum sa nu îți strici mașina

„Este un proiect al politicienilor şi MAI e împotrivă. Din păcate, tot ce vine de la politicieni e de relaxare, în timp ce tot ce vine de la MAI e de constrângere, să te facă să nu mai greşeşti.  Povestea cu radarele marcate inscripţionate nu va face nimic altceva decât ca acolo unde te avertizează că e radar să mergi încet, iar în acea zonă va fi bine, dar în restul locurilor toată lumea va merge mai tare. Asta şi pentru că toată lumea va şti că dacă apare un radar neanunţat, el nu va putea să îi amendeze.

Asta înseamnă că se va putea merge cu 200 km/h, fiecare cu cât vrea, acolo unde nu există radar. Asta va duce la creşterea numărului de accidente. Dacă am avea 1 milion de poliţişti să stea la fiecare colţ de stradă, probabil ar fi în regulă, dar e puţin probabil aşa ceva. Deci probabil vor fi radare doar în locurile speciale, unde au fost accidente, ceea ce înseamnă că se vor muta punctele negre în altă parte, la câţiva kilometri distanţă. Nu e o rezolvare”, spunea Titi Aur.