Ce influenteaza autonomia unui E-scooter? Afla ce trebuie sa consideri

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 26 nov 2023, 00:15

Este aproape o regulă generală că scuterele electronice cu baterii mari tind să se regăsească în segmentul de preț ridicat.

Sursa: PixaBay

Este aproape o regulă generală că scuterele electronice cu baterii mari tind să se regăsească în segmentul de preț ridicat.

Este aproape o regulă generală că scuterele electronice cu baterii mari tind să se regăsească în segmentul de preț ridicat. Acest lucru nu este deloc surprinzător, deoarece bateria este una dintre cele mai scumpe componente ale unui scuter electric. Cu toate acestea, nu trebuie să cheltuiți 1.000 de euro pentru a obține performanțe peste medie. Chiar și pentru 500 de euro, există scutere electrice care lasă în urmă multe alte scutere electrice în ceea ce privește autonomia.

Factorii principali

Capacitatea este importantă, dar nu este totul. Alți factori au o influență semnificativă asupra numărului de kilometri necesari pentru a conecta din nou bateria la rețeaua electrică. Printre aceștia se numără și cât de ușor rulează e-scooterul. Aici este avantajos să aveți roți cât mai mari pentru a reduce rezistența la rulare. Acest lucru este demonstrat în mod impresionant de Metz Moover.

E-scooterul din 2019 are o baterie cu o capacitate sub medie de 219 wați-oră și oferă totuși o autonomie considerabilă. Motivul pentru acest lucru este designul său ingenios, pe care producătorul, cu toate acestea, îl taxează încă foarte bine, de obicei cu peste 1000 de euro.

Greutatea riderului este, de asemenea, importantă. Cu cât e-scooter-ul are mai multă masă de deplasat, cu atât mai repede cedează bateria.

Suprafața este, de asemenea, relevantă. Asfaltul este probabil suprafața care economisește cel mai mult energie, în timp ce drumurile de pământ generează o rezistență la rulare semnificativ mai mare.

Dacă riderul trebuie să depășească metri de altitudine, aproape că poți vedea cum bateria își pierde din capacitate. Acest lucru nu este compensat nici măcar de coborârea ulterioară. Stilul de condus este, de asemenea, relevant. Acesta include dacă trebuie să vă opriți și să porniți din nou mai des din cauza numeroaselor semafoare.

Dar și viteza medie este relevantă. De exemplu, un scuter electric convertește semnificativ mai multă energie pe kilometru dacă parcurge 20 în loc de 15 kilometri pe oră.

Un factor adesea subestimat este temperatura exterioară. Temperaturile mai ridicate, în jur de 25 de grade și mai calde, sunt optime. Dacă temperatura scade sub 5 grade, numărul maxim de kilometri realizabili scade semnificativ. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că o baterie își dezvoltă întreaga capacitate doar după câteva cicluri de încărcare.

Recuperarea energiei prin recuperare poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra autonomiei. Din cauza acestor numeroși factori, nu vom oferi o indicație precisă cu privire la distanța parcursă efectiv de e-scooter. Nu puteți avea întotdeauna încredere în cifrele de autonomie indicate de producători. Acestea măsoară adesea în condiții ideale. În cazul de față, motociclistul cântărește 75 de kilograme sau mai puțin și își face turele pe asfalt plat, la o temperatură de 26 de grade, fără a frâna.
Merită să vă uitați cu atenție pe site-urile web ale producătorilor.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Alte puncte de considerat

În afară de baterie, există multe alte puncte care fac un e-scooter bun. Printre acestea se numără în special anvelopele pneumatice. Vă recomandăm de urgență să vă uitați la acestea atunci când cumpărați. Acestea au o serie de avantaje. Pe de o parte, acestea absorb în mod natural denivelările fără o suspensie suplimentară a e-scooter-ului și, astfel, nu transmit șocurile către călăreț sau către componentele uneori sensibile ale e-scooter-ului. Pe de altă parte, acestea asigură o aderență mai bună pe drumuri umede și, în general, asigură o distanță de frânare mai scurtă. Dezavantajul lor: spre deosebire de anvelopele din cauciuc masiv, acestea nu sunt, de obicei, rezistente la înțepături.

Frânele sunt, de asemenea, importante, iar modelele mai noi s-au îmbunătățit destul de mult din acest punct de vedere. La modelele mai vechi, cum ar fi Doc Green Explorer ESA 1919, de exemplu, se poate întâmpla ca frâna motorului electric să nu poată fi controlată și să cunoască doar stările de pornire și oprire. Din fericire, acest lucru se întâmplă din ce în ce mai rar. Frâna motorului, care este activată în principal prin intermediul unei manete de pe ghidon, frânează fie minim, fie cu toată forța, după cum se dorește. Cu toate acestea, utilizarea acestei frâne este recomandabilă, deoarece funcționează fără uzură și returnează adesea energie.

De asemenea, devine evident că scuterele electrice sunt din ce în ce mai bine realizate. Există mai puține zdruncinături pe trotinetă, iar experiența de condus se îmbunătățește și ea. Între timp, o lumină spate care atârnă de circuitul electric este aproape standard. Acest lucru nu a fost întotdeauna cazul. De asemenea, majoritatea producătorilor de scutere electrice par să fi înțeles că viteza maximă admisă de 20 de kilometri pe oră oferă o toleranță de 10 procente. Astfel, din 2021, există unele modele care circulă legal cu 22 de kilometri pe oră. Salutăm foarte mult acest lucru. Dar, din păcate, există încă unii producători care își limitează scuterele electronice la 19 kilometri pe oră, ca măsură de precauție. Aceasta include Xiaomi cu foarte popularul lor Xiaomi Mi Scooter Pro 2.

Citește și: Top 5: Cele mai bune bare de sunet in 2023!

Citește și: Top 3: Cele mai bune trackere de fitness 2023!

Citește și: Top 3: Cele mai bune Tablete 2023 până la 500 de euro

 

 

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.