Ce înseamnă când cântă cocoșul seara. Semnificația uneia dintre cele mai cunoscute superstiții din popor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 mar 2024, 08:52

Ce înseamnă când cântă cocoșul seara

Sursa: Unsplash

Cocoșul este des întâlnit în zonele rurale, iar acesta realizează în fiecare dimineață un sunet specific, recunoscut de către toată lumea.

Cocoșul are un cântec aparte, pe care îl realizează în fiecare dimineață, iar adesea acesta este un cântec puternic, ce este auzit de la depărtare. Acest cântec a ajuns să fie asemănat cu un ceas deșteptător de către oamenii din mediul rural, dar care este semnificația acestui cântec pe parcursul serii.

Ce înseamnă când cântă cocoșul seara

Oamenii din mediul rural s-au obișnuit cu sunetele cocoșilor, însă acesta poate deveni enervant pentru persoanele ce nu sunt nevoite să se trezească când răsare soarele sau în serile în care oamenii decid să se culce

mai devreme. Nu este obișnuit pentru cocoși să cânte seara, motiv pentru care această acțiune are o semnificație aparte.

Există mai multe moduri în care cântecul cocosului poate fi interpretat, în special pe parcursul serii. În mod spiritual, se crede că acest cântec al cocoșului de pe parcursul serii este un intermediar între lumea noastră și lumea divină, aducând mesaje sau semnificații speciale. În creștinism, cântatul cocosului pe parcursul serii aduce aminte de momentul în care Petru, l-a renegat de trei ori pe Isus înainte de răstignirea acestuia. 

Citește și: 2024 este an bisect: Ce superstiții există în tradiția românească?

În acel moment, notările sfinte arată că Isus l-a avertizat pe Petru că, înainte de cântatul cocoșului, acesta îl va renega de trei ori. Cântecul cocoșului face astfel referire la conștientizarea propriilor greșeli pe care le fac credincioșii, îndemnându-i pe oameni să se întoarcă spre credință și să se roage neîncetat.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cântecul cocoșului poate fi considerat un semnal de alarmă sau un avertisment pentru oameni, în special noaptea, acesta fiind un semnal ce arată că ceva important sau neobișnuit se va întâmpla.

Există persoane ce cred despre cocoșul ce cântă până noaptea că este un simbol al protecției împotriva spiritelor rele. În acest caz, oamenii consideră că sunetul specific al cocoșului poate alunga influențele malefice, potrivit semnificații.ro.

Alte superstiții despre cocoși și cântecul lor

Se crede că fetele ce aud cântecul cocoșului atunci când se gândesc la iubitul lor vor avea parte de o cerere în căsătorie în viitorul apropiat.

Dacă se aude un cocoș în ziua nunții, căsătoria va fi una plină de certuri și nefericiri. În unele părți din România se crede că atunci când un cocoș cântă un prag, atunci oaspeții îți vor trece pragul casei.

Există și moduri mai puțin obișnuite în care oamenii folosesc cocoșul, mai exact sângele acestuia. În mai multe surse etnografice este indicat faptul că oamenii obișnuiau să bea sânge de cocoș pentru a alunga strigoii sau a vindeca diferite boli, în acest lucru se întâmpla în urmă cu zeci de decenii.

„Sângele din creasta cocoșului se dă de băut copiilor care răsar (N.R. tresar) în somn” pentru a îi vindeca, este arătat în lucrarea „Superstițiile poporului român”, scrisă de către Gheorghe F. Ciauşanu.

De ce cântă cocoșii?

Cântecul cocoșului este foarte ușor de recunoscut de către oamenii ce stau în mediul rural sau au stat, deoarece acesta este sunetul ce îi trezește în fiecare dimineață. Sunetul ce a devenit echivalentul unui ceas deșteptător are semnificații variate și surprinzătoare, una dintre acestea fiind legată de ritmul circadian al acestor păsări. 

Cocoșul cântă adesea încă de la primele ore ale dimineții pentru a proteja restul păsărilor și pentru a le anunța că zona este sigură, acum că soarele a răsărit pe cer, astfel pot ieși din cuib pentru a își căuta hrană. Unii cercetători spun că acesta este modul cocoșilor de a comunica cu alte păsări, reprezentând un mod în care să își marcheze teritoriul, potrivit fanatik.ro.