Uleiul este considerat un aliment esențial în alimentația oamenilor, însă pe parcursul perioadelor de post, credincioșii nu pot consuma ulei sau vin decât în zilele cu dezlegare. Ne aflăm în Postul Paștelui, considerat cel mai aspru și lung post din calendarul ortodox, iar credincioșii își doresc să afle când sunt zilele de dezlegare la ulei și vin.
Ce înseamnă dezlegare la ulei și vin, de fapt
Postul Paștelui a început la data de 18 martie 2024, iar timp de 48 de zile, credincioșii trebuie să renunțe la alimentele de origine animală, precum carne, lapte, ouă, unt, iaurt, smântână sau alte astfel de alimente. Pe parcursul perioadei Postului Paștelui, credincioșii nu pot consuma nici pește, vin sau ulei, aceasta fiind considerată o perioadă de curățare trupească și sufletească, aceste trei alimente „aduc un bogat aport nutrițional, iar trupul nu mai simte nevoința postului”, amintește Arhim.
Vinul nu trebuie consumat în perioadele de post deoarece acesta este considerat sângele lui Hristos, iar uleiul este considerat de preoți un aliment ce oferă un gust mai bun mâncării, aspect ce duce pa pierderea dezrobirea trupului de patimi. Aceste două alimente sunt considerate de către preoți plăceri alimentare, ce ne dau o gamă mai largă de preparate și alimente pe care le putem consuma în perioada postului, iar prin eliminarea acestora, reducem variantele pe care le avem.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citește și: Rugăciune pentru Postul Paștelui: Aduce sănătate și armonie în familie
„A mânca mâncare gătită fără ulei este o nevoință mai mare. În general, mâncarea gătită cu ulei este mai gustoasă decât cea fără ulei. Părinții monahi și unii mireni adaugă această nevoință de a mânca fără ulei în timpul postului, pentru a nu-și îndulci simțurile cu gustul bun al mâncării. Adică, pentru a nu face din mâncare o plăcere în sine, ci a o folosi numai cu scopul de a susține funcțiile organismului și atât”, a menționat Părintele Andrei Atudori.
Eliminarea uleiului din alimentația noastră duce la restricționarea preparatelor pe care le putem considera de post, precum zacusca sau cartofii prăjiți, dar și nuci, alune sau migdale, ce au ulei în peste 40% din componența lor. Astfel, perioada postului nu va fi ușoară pentru credincioși, ceea ce arată devotamentul față de această perioadă sfântă, de dinaintea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Zile cu dezlegare la ulei și vin în postul Paștelui 2024
Postul Paștelui este considerat aspru și lung, deoarece pe întreaga perioadă a acestuia, credincioșii au doar două zile de dezlegare la pește, la data de 25 martie 2024, de Buna Vestire, și de Florii, celebrate la data de 28 martie 2024. În aceste zile când care este dezlegare la pește, credincioșii au și dezlegare la ulei și vin. Cu toate acestea, credincioșii au dezlegare la ulei și vin în fiecare zi de sâmbătă și duminică, unele din acestea fiind și zile în care sunt celebrate sărbători cu cruce roșie sau neagră:
- Sâmbătă, 23 martie – Sfântul Mucenic Nicon
- Duminică, 24 martie – Sfântul Cuvios Zaharia
- Sâmbătă, 30 martie – Sfântul Cuvios Ion Scărarul
- Duminică, 31 martie – Duminica Sfântului Grigorie Palama
- Sâmbătă, 6 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
- Duminică, 7 aprilie – Duminica Sfintei Cruci
- Sâmbătă, 13 aprilie – Sfântul Mucenic Artemon
- Duminică, 14 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
- Sâmbătă, 20 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
- Duminică, 21 aprilie – Duminica Sfintei Maria Egipteanca
- Sâmbătă, 27 aprilie – Sâmbăta lui Lazăr, pomenirea morților