Ce este impozitul progresiv și cum va afecta buzunarele românilor. Marcel Ciolacu anunță „optimizare fiscală” din 2023

Author: Andrei Ionescu

Marcel Ciolacu, președintele PSD

Sursa: Facebook Marcel Ciolacu

PSD dorește introducerea impozitului progresiv. Iată ce reprezintă impozitarea progresivă și ce impact are asupra fiecărui român.

Impozitul progresiv reprezintă un sistem progresiv de taxare a veniturilor, în funcție de cuantumul acestora.

PSD își propune să introducă această formă de impozitare, dar măsura nu are susținere în rândul celorlaltor partide din coaliția de guvernământ, PNL și UDMR.

Măsura impozitării progresive i-ar ajuta pe cei cu venituri mici. Concret, românii care înregistrează venituri nete de sub 2.000 de lei lunar nu vor mai fi impozitați, iar pentru cei peste acest nivel impozitul va fi progresiv.

Ce spune Marcel Ciolacu despre "optimizarea fiscală"

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că impozitele nu vor fi mărite și că PSD vrea o "optimizare fiscală".

„Niciodată în situaţii de criză nu se majorează impozitele, deci nu se vor majora nici în România şi nici nu vor fi introduse alte impozite”, a declarat Marcel Ciolacu la Palatul Parlamentului, liderul PSD fiind întrebat dacă în perioada următoare vor fi introduse noi taxe.

Ciolacu a precizat că ministrul Finanţelor va prezenta peste două săptămâni o analiză care are drept scop „o optimizare fiscală”, informează capital.ro

„O optimizare fiscală înseamnă că laşi de undeva, unde s-a creat o discrepanţă, şi vii cu o anumită impozitare, dar reduci în altă parte. (…) La proprietăţi există (discrepanţe – n.r.) şi nu din analizele mele, ci din analizele auditurilor financiare.

Haideţi să aşteptăm peste două săptămâni”, a subliniat Ciolacu.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ciolacu a fost întrebat de jurnaliști și dacă introducerea impozitului progresiv va însemna ca cei care au salarii mai mari să fie taxaţi mai mult. „Cine a spus acest lucru? Aţi văzut la ştiri, la televiziune sau am spus eu acest lucru? Eu nu am ce să vă explic ceva ce nu am spus eu şi nimeni din coaliţie.

Eu vă pot explica după ce ministrul de Finanţe vine şi ne face o prezentare. Ce mă deranjează pe mine, dar nu în ceea ce vă priveşte pe dumneavoastră, este că nu încercăm să intrăm într-o normalitate şi să înţelegem că aşa este normal – să vorbim în spaţiul public de aceste lucruri, nu în birouri, ascunşi”, a răspuns liderul PSD.

Citeste si: Vești bune pentru români! Se introduce un nou pachet de măsuri sociale de la 1 mai 2022. Anunțul a fost făcut de Nicolae Ciucă

Marcel Ciolacu: Ne mințim în continuare cu această cotă unică

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, vorbea săptămâna trecută despre cota unică, dând de înțeles că Partidul Social Democrat ar vrea să se renunțe la această cotă unică.

„Ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică”, declara Marcel Ciolacu.

„Sunt mai multe măsuri fiscale pe care trebuie să le prezentăm până pe 1 iunie.

Codul Fiscal trebuie modificat cu șase luni înainte ca viitorul buget de stat să îl construim pe măsuri luate de la 1 iunie, cu efecte de la 1 ianuarie. Rămân la părerea că în zona prețurilor la energie ar fi trebuit venit cu reglementare și ar fi avut efecte imediate. Compensarea, după cum vedem, a creat un decalaj până se văd efectele. Dacă am fi venit cu o reglementare, efectele ar fi fost de a doua zi și poate nu am fi ajuns la această inflație”, sublinia liderul PSD.

În momentul de față impozitul pe venit are un cuantum fix, de 10%. Sunt scutite în acest moment de la plata impozitului anumite categorii, precum cei care lucrează în IT, în construcții, cercetătorii și cei din industria alimentară.

Citeste si: Vești proaste pentru românii care câștigă mai mult de 4.000 de lei net! Și angajații din IT ar putea primi o lovitură dură!