Timp de decenii, inflația a jucat un rol minor în viața de zi cu zi a oamenilor. Acum a crescut foarte mult și provoacă dureri de cap pentru mulți. Răspunsuri la cele mai importante întrebări.
Care sunt cauzele unei inflații ridicate?
În cazul unei inflații, banii își pierd valoarea. Acest lucru se poate observa în creșterea prețurilor. Motivul este o relație dezechilibrată între cerere și ofertă.
Problemele legate de lanțul de aprovizionare au dus la blocarea producției. Cererea pentru o mare varietate de produse a depășit brusc oferta. Ca urmare, prețurile au crescut. În plus, de ani de zile există o lipsă de lucrători calificați în multe sectoare, ceea ce a dus la creșterea salariilor, care, la rândul lor, se reflectă în prețuri.
Friedrich Heinemann conduce domeniul de cercetare Impozitarea corporațiilor și finanțele publice la Centrul Leibniz pentru cercetare economică europeană (ZEW). Pe lângă cele trei motoare ale inflației menționate, acesta mai vede un alt efect: "Există, de asemenea, ceva ce economiștii numesc efecte de runda a doua.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Recensiune iminenta?
Va fi inflația urmată de o recesiune? Inflația îi face pe toți mai săraci, deoarece puterea de cumpărare scade. Veniturile și economiile persoanelor fizice își pierd valoarea, la fel ca și capitalul propriu al companiilor- achizițiile și investițiile sunt amânate, iar vânzările industriale scad. Dacă nu se iau măsuri de contracarare, amenință o recesiune.
Ce faceți împotriva inflației?
Băncile centrale au la dispoziție două instrumente pentru a lupta împotriva inflației: creșterea ratelor dobânzilor și reducerea masei monetare. Creșterea ratelor dobânzii ar trebui să determine oamenii să economisească mai mult și cererea să scadă. Dar cei care acum au nevoie de fiecare cent pentru a trăi nu vor economisi chiar dacă ratele dobânzilor sunt ridicate.Masa monetară se micșorează dacă statul cumpără mai puține obligațiuni, adică pune mai puțini bani în circulație. Dar în acest moment, statul aruncă cu bani prin planuri de salvare și pachete de ajutor pentru a proteja oamenii și companiile de consecințele creșterii prețurilor, care nu se pot descurca singure.
Poate această inflație să ducă la o regândire?
Ca să nu uităm de un efect care va fi foarte dorit pe termen lung, experții vorbesc de "inflație verde". Inițial, acest efect va duce la creșterea prețurilor, deoarece mai puțin gaz și petrol vor ajunge în Europa în timpul crizei energetice, astfel încât oferta va scădea, în timp ce cererea va rămâne aceeași, iar prețurile energiei vor crește.Dar tocmai acest lucru duce la o regândire masivă a politicii energetice- cuvinte cheie: dependențe și tranziție energetică! Pe termen mediu, inflația ar putea duce la o expansiune mult mai rapidă a energiilor regenerabile la noi în țară și la o stabilizare a prețurilor în viitor.
Citeste si: Ce sa faci împotriva inflației- cele 4 modalități de protecție