Ce înseamnă Lapte UHT. Cum se obține și ce beneficii are

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 apr 2023, 03:00

Secretele din spatele celui mai achiziționat produs lactat

Sursa: unsplash

E peste tot în magazine, dar nimeni nu știe ce înseamnă.

Laptele UHT umple magazinele și este în topul cumărătorilor, dar puțin șstiu ce conține și de ce este atât de îndrăgit.

Ce înseamnă lapte UHT și cum se produce

Laptele UHT este cunoscut deoarece are o perioadă de garanție de până la 4 luni, fără să conțină conservanți, doar conservare prin metoda UHT (Ultra High Temperature). „Laptele UHTeste obţinut printr-un tratament special, ce presupune trecerea lui de la temperatura de 4 grade Celsius, la cât ar trebui să fie păstrat pe traseul până la fabrică, la 148 de grade Celsius, în numai câteva

secunde. El este menţinut la această temperatură câteva secunde, după care este răcit brusc. Prin această metodă, nu numai că sunt omorâte formele vegetative ale microbilor, dar sunt distruse şi formele sporulate (n.r.- sporii microorganismelor), care nu sunt distruse prin procesul de pasteurizare obişnuit", explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti pentru adevărul.ro.

Aceasta inseamna ca laptele poate sta in conditii de siguranta in frigider timp de pana la 60 de zile (in loc de 21).

Odata desfacuta cutia, laptele ar trebui consumat in 3 zile. Laptele organic este adesea ultra-pasteurizat, deoarece este transportat pe distante mai mari la magazine si unele branduri non-organice aleg sa pasteurizeze laptele in acest fel, spun specialiștii medlife.ro.

Citeste si: ”Dimineața de Miere” cu Adina Popovici. Rețeta de Papricaș de pui din Ardeal, la Dimineața cu noi, 30 iunie 2022

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Ce beneficii are laptele UHT

Pentru lupta împotriva oboselii și a lipsei de memorie, magneziul ce se află în componența laptelui UHT ajută la ameliorarea acestor probleme, prin vitaminele și mineralele necesare. Arsurile cauzate de statul excesiv la soare pot și acestea tratae cu ajutorul laptelui UHT și conform leacurilor băbești, laptele ajută și la conjunctivită dacă te speli cu el.

Digestia este și ea ajutată de consumul celui mai curat lapte, după ce sucurile gastrice acționează asupra lui, acesta se coagulează și astfel ne protejează de gastrită, intoxicații, chiar și diabetul.

Surprinzător, laptele ajută și la o mai bună funcționare a aparatului reproducător feminine și masculin, rezultând o fertilitate mai bună a partenerilor, potrivit lapte-uht.ro.

Citeste si: Tortul de biscuiți al bunicii Rusandra, rețeta specială pregătită de Adina de la Heaven la Dimineața cu noi, 1 iulie 2022