Ce înseamnă marcajul de pe bijuteriile de aur

Author: Oana Picerea

Atunci când îți propui să-ți cumperi o bijuterie din aur este important să faci o documentare minimă ca să stabilești dacă prețul ei este unul corect și dacă acel obiect are caracteristicile pe care le dorești tu. E drept că în multe cazuri, valoarea bijuteriei este dată de felul în care este lucrată și de ce anume mai include pe lângă aurul în sine, cum ar fi un inel cu diamant, unde în preț va cântări mai mult piatra. Însă pentru a aproxima valoarea aurului ar fi util să știi ce înseamnă marcajul lui.

Marcajele aurului

Cifra de pe marcaj indică conținutul de aur. Vei descoperi mai multe informații în blogul Jewelry, însă, ca idee generală, cu cât cifra de pe marcaj este mai mare, și conținutul de aur din aliaj este mai mare. Aurul în formă pură este prea moale pentru a fi utilizat în bijuterii și pentru ca el să poate fi modelat, iar bijuteriile să reziste, trebuie amestecat cu alte metale. Marcajul 999, aur, de 24 de carate, indică aur pur 99,99%. Este mai scump, dar mai moale și, de regulă, îl găsim sub alte forme, mai puțin bijuterii.

La bijuterii, cele mai des întâlnite marcaje sunt 585, aur de 14 carate, care indică 58,33% conținut de aur în aliaj și 750, aur de 18 carate, conținut de aur în aliaj de 75%. Dar poți întâlni și marcaje cu cifre mai mici, cum ar fi 375 sau 417, unde conținutul de aur din aliaj este de sub 50% și automat ar trebui să fie mai ieftine. De asemenea, sunt și bijuterii cu marcaje 833 sau 916, aur de 20 și 22 de carate, a căror valoare va fi mai mare.

Marcaje cu litere

Pe piață vei găsi și bijuterii cu diverse marcaje de litere, cum ar fi GP, GEP, HGP și așa mai departe. Sunt, de fapt, bijuterii care includ și aur, însă într-un procent foarte mic. Spre exemplu, la GP, bijuteria este, de fapt, realizată dintr-un alt metal și doar este placată cu aur. După un timp, prin uzură, aurul va dispărea de pe suprafața piesei respective.

Culorile aurului

Bijuteriile din aur galben rămân cea mai populară alegere a oamenilor din întreaga lume, însă, pe măsură ce gusturile s-au mai diversificat, au apărut diverse nuanțe. Asta se realizează tot prin procesul de aliere. Potrivit gold.org, aurul alb este creat prin alierea aurului pur cu metale albe, cum ar fi paladiu sau argint. Poate fi placat cu rodiu, pentru a crea o suprafață mai dură, cu o strălucire mai mare. Aurul alb a devenit a doua cea mai populară alegere în toată lumea.

Aurul roz se obține prin introducerea în aliaj a cuprului, iar culorile mai neobișnuite, cum sunt albastrul și violetul, pot fi obținute prin adăugarea de oxizi pe suprafața aliajului sau pur și simplu o patină. Mai rar poți întâlni și aur negru, care își ia culoarea din oxidul de cobalt

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.