Ce inseamna un ceas automat sau cu cuart? Afla avantajele si dezavantajele

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 30 iun 2023, 03:45

Ce inseamna un ceas automat sau cu cuart?

Sursa: PixaBay

Chiar dacă primele ceasuri automate au apărut încă din secolul al XVIII-lea, ele au rămas un produs de nișă

Chiar dacă primele ceasuri automate au apărut încă din secolul al XVIII-lea, ele au rămas un produs de nișă până la apariția ceasului de mână la începutul secolului al XX-lea. Acest nou mod de a purta un ceas l-a dus de la seninătatea buzunarului la mișcarea constantă a încheieturii mâinii. Venise, în sfârșit, momentul ca tehnologia de înfășurare automată să cunoască un progres.

Avantajele ceasurilor automate

Nu este nevoie de baterie. Nu trebuie să îl înfășurați manual. Dacă faptul că trebuie să înfășurați manual un ceas mecanic vă deranjează, dar doriți totuși sofisticarea unui ceas mecanic, un ceas automat este un compromis plăcut. Mișcare lină. La fel ca și ceasurile mecanice cu înfășurare manuală, ceasurile automate au o mișcare frumoasă și lină a mâinii. Caracter. Același nivel de inginerie și măiestrie intră în componența unui ceas automat ca și în cea a unui ceas mecanic.

Dezavantajele ceasurilor automate

Sensibile la mediul înconjurător. Aceiași factori de mediu care pot zădărnici un ceas mecanic pot strica un ceas automat.

Trebuie să fie depozitat într-un înfășurător de ceasuri atunci când nu este utilizat. În timp ce un ceas automat nu necesită înfășurare dacă îl purtați în mod regulat, dacă nu o faceți, va trebui să îl depozitați într-un înfășurător de ceasuri.

Înfășurătoarele sunt relativ ieftine și nu ocupă prea mult spațiu pe rafturi, dar este un lucru în plus pe care trebuie să îl cumpărați pentru a deține un ceas automat.

Mai puțin precis. Un ceas automat bine făcut poate fi la fel de precis ca un ceas mecanic bine făcut, dar va pierde din precizie în timp și va avea nevoie de reglaje. Scump. Aceeași problemă ca și în cazul ceasurilor mecanice.

Măiestria și ingineria nu sunt ieftine!

Cuarț

Dacă sunteți ca majoritatea oamenilor obișnuiți, ceasul pe care îl purtați la încheietura mâinii în acest moment este probabil un ceas cu cuarț. Există un motiv pentru asta. Ceasurile cu cuarț sunt incredibil de precise și foarte accesibile.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

În loc să fie alimentat de un resort înfășurat, un ceas cu cuarț folosește electricitate de la o mică baterie.

Bateria trimite electricitatea printr-un mic cristal de cuarț, determinând cristalul să vibreze de 32.768 de ori pe secundă. Vibrațiile sunt măsurate de un circuit, care transformă vibrația într-un impuls, care mișcă acul secundar al ceasului. Deoarece ceasurile cu cuarț folosesc impulsuri electrice pentru a mișca mâna a doua, acestea au o mișcare distinctivă "tic-tac-tac-tac". Aceasta nu este la fel de lină ca un ceas mecanic sau automat.

Deoarece mișcările cu cuarț se bazează pe electricitate și pe mai puține piese în mișcare, acestea sunt mult mai precise și pot rezista la mult mai multe bătăi decât ceasurile mecanice

sau automate. Din acest motiv, majoritatea ceasurilor "sport" și "de teren" folosesc o mișcare cu cuarț.

De asemenea, mișcările cu cuarț sunt foarte ieftine. Cu 4 dolari puteți obține un ceas care ține timpul ca un campion. Bineînțeles, dacă doriți ceva cu ceva mai mult panseu, va trebui să cheltuiți mai mult.

Avantajele ceasurilor cu cuarț:

Ora exactă. Cuarțul este de departe cel mai precis dintre toate mișcările. Nu va pierde sau adăuga niciodată secunde pe parcursul zilei.

Mai puțină întreținere. În afară de schimbarea bateriei la fiecare an sau cam așa ceva, există puțină întreținere pe care trebuie să o efectuați la un ceas cu mișcare de cuarț.

Durabil. Pentru că au puține piese în mișcare, un ceas cu cuarț poate "îndura o bătaie de cap și continua să ticăie". Nu este la fel de sensibil la cei patru călăreți ai Apocalipsei ceasurilor. Dacă aveți o slujbă care necesită multă muncă dură și murdară, poate doriți să luați în considerare un ceas cu mișcare cu cuarț pentru uzura zilnică.

La prețuri accesibile. Puteți obține ceasuri cu cuarț la prețuri de doar câțiva dolari. Deși cele care arată mai bine pot costa până la sute de dolari, sunt aproape întotdeauna mai ieftine decât varietățile mecanice și automate.

Dezavantajele ceasurilor cu cuarț:

Nu au o mișcare lină. Mișcarea eșalonată a acelor secunde de la un ceas cu cuarț nu este la fel de lină ca cea a unui ceas mecanic sau automat.

Mai puțin romantice. Cel mai mare dezavantaj al ceasurilor cu cuarț este că nu au farmecul, caracterul și romantismul ceasurilor mecanice, deoarece nu au istoria, măiestria tehnică și ingineria pe care le posedă astfel de ceasuri.

Citeste si: Cum sa-ti accesorizezi corect outfitul in functie de stilul in care se indreapta tinuta