Ce legătură există între Moșii de Iarnă 2023 și începutul Postul Paștelui? Multă lume nu știe

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 07 nov 2023, 02:30

Moșii de iarnă precum și Moșii de vară reprezintă două dintre cele mai importante sărbători dedicate celor trecuți la cele veșnice.

Sursa: https://pixabay.com/

De ce Moșii de Iarnă se sărbătoresc înainte de intrarea în Postul Paștelui?

Când au loc Moșii de Iarnă și ce este bine să oferi de pomană în amintirea celor morți, dar și ce legătură se află între această sărbătoare și Postul Paștelui?

Când sunt sărbătoriți Moșii de Iarnă?

Moșii de iarnă precum și Moșii de vară reprezintă două dintre cele mai importante sărbători dedicate celor trecuți la cele veșnice. În aceste zile preoții Bisericii Ortodoxe organizează Sfânta Liturghie și îi pomenește pe cei morți.

Data în care sunt sărbătoriți Moșii de Iarnă depinde foarte mult de data în care pică Paștele.

Citește și: Moșii de iarnă: Ce trebuie să includă pachetele pe care le dai de pomană?

Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18  februarie 2023, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

În prima parte a zilei, credincioșii merg cu coliva la biserică, ascultă Sfânta Liturghie, un de sunt citite pomelnicele, iar după slujbă, mulți aleg să meargă la cimitir unde împart alimente persoanelor nevoiașe.

Care este legătura dintre Moșii de Iarnă și Postul Paștelui

În Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne se face pomenirea morților, pentru ca în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenire de Înfricoșata Judecată şi A doua venire a Domnului la care se vor înfățișa toți. Pentru că mulți creștini au murit pe neașteptate şi fără pregătirea sau fără pocăință necesară, Biserica face mijlocire pentru toți aceștia, ca să se bucure de fericirea veșnică.

Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul. Duminica este numită şi ziua a opta, pentru că este ziua începutului fără de sfârșit, ea nu va mai fi urmată de alte zile, va fi eternă.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Tradiții și obiceiuri de Moșii de Iarnă

Potrivit tradiție, în fiecare an în sâmbăta de dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de Carne (când începe Postul Mare), se pomenesc morții, după ritualul Moșilor de Iarnă. Pentru că mulți creștini au murit pe neașteptate și fără a fi spovediți sau împărtășiți, Biserica face mijlocire pentru toți aceștia, ca să se bucure de fericirea veșnică.

Sfinții părinți au ales ziua de sâmbătă pentru că se spune că în această zi Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți, iar pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul.

Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18  februarie 2023, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui.
[Sursa: https://pixabay.com/]

Citește și: Moșii de iarnă 2023 pică în acest an pe 18 februarie. Pe de dată au loc Moșii de primăvară 2023?

Conform obiceiului în această zi, toate bisericile din România îi pomenesc pe cei adormiți și care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare. Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. Așadar, creștinii duc la biserică, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, dar și pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe (în funcție de posibilitățile fiecăruia).

Se mai spune că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, când avem Duminica Lăsatului Secului de carne, altfel iarna se va răzbuna și va trimite valuri de nămeți peste cei care nu respectă aceste rânduieli.

Potrivit tradițiilor, în această zi se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, Moșii de Iarnă fiind cunoscuți și ca Moșii de Piftii în unele zone ale țării.

În Transilvania, se oferă de pomană inclusiv bucate preferate de cel pentru care se face pomana plus o prăjitură denumită “pupi” (chec de mere).

În Bucovina, pachetele de pomană includ neapărat și plăcinte cu brânză și se dau familiilor necăjite, cu mulți copii.

Sursă: libertatea.ro