Ce legi trebuie să respecte șoferii care merg cu mașina în vacanță! Regulile la care trebuie să te supui pentru a nu primi amendă

Author: Diana Ghita

Ce se întâmplă cu șoferii care nu respectă aceste reguli de circulație

Sursa: Unsplash

În Spania, a fost adoptată o nouă lege care vizează șoferii aflați în vacanță. Aceasta interzice condusul cu șlapi sau fără cămașă, iar sancțiunile pentru încălcarea regulii sunt semnificative.

Chiar dacă șofatul cu șlapi nu este considerat o infracțiune explicită, oricine poate fi amendat dacă acest lucru afectează libertatea de mișcare a șoferului și siguranța la volan.

Ce legi trebuie să respecte șoferii care merg cu mașina în vacanță

Regulamentul de circulație nu specifică tipul de încălțăminte permis la volan, dar Direcția Generală de Trafic (DGT) poate aplica o amendă de până la 80 de euro dacă agentul consideră că încălțămintea compromite siguranța.

„Trebuie să conduceți cu diligența și precauția necesare pentru a evita orice daună, a dumneavoastră sau a altora(...) Este strict interzis să conduceți neglijent sau imprudent”,  sunt câteva dintre prevederile prezentate în Regulamentul de circulație.

Purtarea ochelarilor de soare nepotriviți în timpul condusului poate atrage, de asemenea, amenzi. Nuanța ochelarilor trebuie să fie corespunzătoare, recomandată până la categoria 3 pe o scară de la 0 la 4, unde 0 este foarte translucid și 4 este aproape opac.

Ochelarii prea întunecați pot provoca probleme și pot atrage sancțiuni.

Șoferii pot fi amendați dacă conduc cu ochelari de soare prea opaci
[Sursa: Unsplash]

Citește și: Captură uluitoare făcută de Poliția de Frontieră la vama Giurgiu-Ruse! Ce ascundea șoferul unui autocar sub scara autovehicului?

În Germania, purtarea ochelarilor neadecvați la volan poate atrage un avertisment de 10 euro, iar cei insuficient de puternici o amendă de 25 de euro. În Austria, amenzile pentru ochelari de soare prea întunecați încep de la 35 de euro.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Ce reguli trebuie să respecte șoferii pentru a nu primi amendă

Legea a înăsprit sancțiunile și pentru utilizarea telefonului mobil la volan. Dacă anterior șoferii primeau doar 2 puncte de penalizare și o amendă, acum Codul Rutier prevede între 6 și 8 puncte de penalizare. În anumite situații, permisul de conducere poate fi reținut.

Astfel, șoferii prinși folosind telefonul la ureche și încălcând o altă regulă de circulație vor primi două sancțiuni: una pentru utilizarea telefonului și alta pentru încălcarea suplimentară. Polițistul poate, în plus, decide suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Utilizarea telefonului mobil în timpul șofatului este periculoasă
[Sursa: Unsplash]

Citește și: Taxele de drum ascunse pe drumul din România în Grecia! Ce vignetă și taxe de drum sunt în 2024 și unde se plătesc

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor”, se arată în Art. 100. punctul 3 (h), din legea circulației.