Ce legume poti cultiva pe balcon si sfaturi pentru a obtine o recolta de invidiat?

Autor: Oana Picerea

Dintotdeauna visul tău a fost să locuiești la curte, unde să ai parte de o grădină de legume, din roadele căreia să vă hrăniți sănătos tu și ceilalți membrii ai familiei. Din păcate, cel puțin în viitorul apropiat nu se întrevede o astfel de posibilitate, așa că te consolezi cu ce ai, și cauți în schimb să cumperi legume bio sau organice de pe la producători sau din alte zone. Sunt însă destul de scumpe, ceea ce te face să te gândești tot mai mult la ce ai putea să faci să găsești o soluție mai bună. Dar stai, chiar există una: să îți cultivi propriile legume pe balconul tău, mai ales dacă ai parte de destul de multă lumină naturală, care să le ajute să crească.

Cumpără semințe de bună calitate

Înainte de a discuta despre legumele care pot fi crescute ușor în balconul casei tale, trebuie să reții un amănunt: semințele plantelor trebuie să fie de bună calitate, pentru a avea parte de mai multe șanse de reușită. Apelează la un magazin seminte legume bun pentru a-ți cumpăra tot ce mai ai nevoie, și vei primi chiar și indicații despre ce ar trebui să faci pentru a te bucura de recolte bune.

Roșii cherry

Sunt preferate de cei mici, tocmai pentru dimensiunile lor mult mai reduse. De asemenea, și noi, adulții suntem cuceriți de gustul lor, care seamănă foarte mult cu cel al roșiilor din grădina bunicii. Roșiile cherry au nevoie de un sol fertile, bine drenat, iar udarea lor trebuie să fie regulată, în fiecare dimineață, fără însă să stropești și frunzele. Salatele tale vor fi mult mai delicioase de acum încolo.

Ardei iuți

Pentru cei care iubesc ardeii iuți, de acum nu mai trebuie să îi cumpere. Unele soiuri se pretează foarte bine pentru a fi crescute în ghivece, nu ocupă loc, și oferă recolte destul de bune.

Salata

Preferata tuturor în zilele de vară, salata verde este și ea pe lista noastră. Are avantajul că se dezvoltă destul de repede, și astfel o poți recolta de mai multe ori. Pentru ea ai nevoie de un ghiveci larg, nu unul adânc. Atunci când o plantezi, ar trebui să lași în jur de 5 cm între plante. Nu uita să drenezi bine solul, care trebuie păstrat umed pentru salată.

De asemenea, poți crește cu succes și alte legume în balconul tău, cum ar fi ceapă, usturoi, ardei gras, morcov sau chiar spanac.

Secretele unor recolte bogate, obținute pe balcon

Deja te gândești tot mai mult la această idee, de a-ți cultiva legumele în balconul de acasă. Trebuie să ții cont însă de unele aspecte, dacă vrei ca munca ta să aibă roadele pe care ți le dorești. Ți le prezentăm și noi, pe scurt, în rândurile de mai jos.

Soiuri ușor de cultivat

Pentru că spațiul chiar este o problemă, optează pentru acele soiuri ușor de cultivat și care produc multe fructe mici. Vei avea parte de recolte mult mai bogate, și nici nu vei aglomera inutil spațiul și așa destul de mic pe care îl ai la dispoziție. De asemenea, nu aglomera prea mult locul, pentru că plantele tale au nevoie de un anumit spațiu pentru a se dezvolta așa cum trebuie.

Grădină… pe verticală

Nimic nu te oprește să îți construiești o parte din grădină și pe verticală. Folosește-te de jardiniere pentru a planta acolo verdețuri și plante aromatice, de care ai nevoie pentru a da mai mult gust preparatelor tale. În plus, vei avea parte de o adevarată oază de verdeață, locul preferat de întreaga familie pentru a-și găsi relaxarea.

Nu aglomera plantele în ghiveci

Dacă ai optat să plantezi niște semințe de legume în ghiveci, ai grijă să nu aglomerezi prea mult spațiul. Nu vei obține mai multe fire de pătrunjel dacă torni semințe cu nemiluita. Dimpotrivă, acestea au nevoie de mai mult spațiu pentru a se dezvolta, așa că mergi pe principiul ”mai puțin e suficient”.

Solul trebuie să fie umed

În zilele fierbinți din sezonul estival, pământul din ghivece are tendința de a se usca mult mai repede decât cel dintr-o grădină de legume. Prin urmare, trebuie să te preocupi mult mai mult să păstrezi solul umed, pentru ca plantele tale să aibă parte de o dezvoltare armonioasă. Da, îți ia ceva timp, dar este o activitate care îți oferă multe satisfacții, și chiar vei simți că și stresul a cam uitat să treacă pe la tine!

Atenție la arsurile cauzate de razele puternice ale soarelui

Da, știm, plantele au nevoie de soare pentru a se dezvolta, dar asta nu înseamnă că nu pot fi afectate de razele puternice ale acestuia. Mai ales atunci când avem de a face cu niște legume crescute în balcon, și care, de multe ori, sunt exact în bătaia razelor lui. Optează pentru a monta niște storuri albe, care vor lăsa să pătrundă lumina naturală de care acestea au nevoie, fără însă să aibă parte de arsurile cauzate de razele puternice ale soarelui.

Mai ușor cu îngrășămintele

Pentru a te bucura de legume naturale și sănătoase, nu este cazul să începi să folosești acum multe îngrășăminte. De fapt, este mult mai bine să plantezi încă de la început semințele într-un sol bun, pe care îl poți cumpăra de la magazinele de specialitate sau din florării. Dacă totuși insiști că este nevoie de ceva mai mult, optează pentru îngrășămintele organice, pe care ai grijă să le folosești urmând exact recomandările producătorilor trecute pe ambalaj.