„Ce mai cumperi cu 100 de lei?!”, întrebarea momentului în rândul românilor! Oamenii nu știu ce să mai facă pentru a ține pasul cu prețurile colosale

Author: Diana Ghita
Actualizat: 30 oct 2023, 16:47

Românii abia se ajung cu cheltuielile

Sursa: Captură KANAL D

În ediția de duminică, 29 octombrie, echipa emisiunii „Asta-i România” a adus în prim-plan un reportaj despre traiul cetățenilor, raportat la scumpirile din ce în ce mai dese.

Reporterii de la „Asta-i România” au ieșit pe străzile Bucureștiului și ale vecinătăților rurale pentru a afla cum se ajung românii cu cheltuielile zilnice, care, pe zi ce trece, sunt din ce în ce mai mari.

Cetățenii abia se ajung cu cheltuielile de zi cu zi

Românii se străduiesc, din greu, să facă față cheltuielilor zilnice. Cetățenii duc o adevărată luptă de supraviețuire pentru a avea parte de un trai decent.

Deși, în ziua de azi, suma de 100 de lei este una infimă pentru a-ți asigura cele necesare, premierul este de părere că banii sunt suficienți pentru cumpărături consistente. Acesta a realizat un experiment, ducându-se cu 100 de lei la piață, în urma căruia a constatat că banii sunt de ajuns.

Însă, datele statistice îl contrazic pe Marcel Ciolacu. Cele mai recente statistici relevă faptul că valoarea minimă lunară a unui coș de cumpărături pentru o familie cu doi copii depășește 9.900

de lei. Nici dacă stai singur situația nu este mai favorabilă, cheltuiala minimă pentru un adult fiind de 3.800 de lei pe lună.

Situația bătrânilor este una și mai dezastruoasă, pentru ei nemaiexistând statistici. Dacă mulți se luptă pentru un trai decent, pensionarii drămuiesc fiecare bănuț pentru a putea supraviețui până la următoarea pensie.

„Ce să cumperi cu 100 de lei? Păi, dacă iau un kilogram de ardei cu 70 de lei și ceapa și cartofii 25 de lei”, a spus Maria Necula, o bătrânică în vârstă de 83 de ani.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: Tinerii zilelor noastre, într-o comuniune cât mai strânsă cu natura. Ce au descoperit reporterii „Asta-i România” în „Cătunul reînviat de tineri”, din Munții Apuseni

Tinerii sunt nevoiți să plece în căutarea unei vieți mai bune

Dacă seniorii nu mai au puterea să își schimbe destinul, majoritatea tinerilor au făcut-o, răspândindu-se în toate colțurile Lumii și căutând un trai mai bun decât în țara lor natală, unde să se poată bucura de roadele muncii lor.

„Acum este cel mai rău din toată perioada pe care am trăit-o. Cei mai grei ani au fost anii aceștia, din cauza scumpirilor și, în general, la tot, la tot ce ține de România.

Am copiii plecați în Elveția și sunt foarte departe de noi și nu vor să mai vină.

Și-au luat aici case, tot ce le trebuie, dar nu mai vor să vină, nici nu vor să audă. Dacă lucrează aici pe 2.000 și ceva, 3.000, ce să facă un tânăr cu 3.000 de lei?”, le-a mărturisit o trecătoare reporterilor de la „Asta-i România”.

Pe tinerii încă rămași aici îi mai leagă puține lucruri de țara noastră. Unii au rămas în România, sperând că, poate, lucrurile își vor reveni. Alții au rămas pe plaiurile natale pentru că sunt legați de ceea ce a mai rămas frumos din această țară, precum tradițiile unice și istoria vastă a acestor meleaguri.

„Bun este că e țara noastră și are o istorie și e ceva care întotdeauna leagă omul de țara lui, de poporul lui, limba lui, atâtea chestii. Asta să zicem că în prezent, în 2023 au rămas singurele părți bune, pentru că nu obții un job bun nici cu studii. Cumnatul meu are facultate și se chinuie muncitor stivuitorist.”, a explicat un tânăr, pe numele lui Alin.

Citește și: Alimente mai ieftine de Crăciun: ”Am oprit creşterea excesivă a preţurilor” Care sunt produsele ale căror prețuri vor fi plafonate până la sfârșitul anului

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.