La scurt timp după aflarea acestei situații cutremurătoare, ministrul sănătății s-a arătat indignat de această eroare gravă, produsă din lipsa de profesionalism a personalului unității sanitare din Urziceni.
Ministerul Sănătății va trimite la spitalul din Urziceni o echipă care să inspecteze situația
,,O imagine pe care nu credeam s-o mai văd. Am mai văzut-o în 1985. Puteau să fie asistaţi în interiorul spitalului, indiferent de specialitatea medicului de gardă. În condiţii de siguranţă, nu improvizate. Eu cred că o demitere a managerului de către primarul din Urziceni este morală şi potrivită", declară Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
De asemenea, Ministerul Sănătății transmite faptul că:
,,Este inacceptabil că la Spitalul Municipal din Urziceni, aflat în subordinea Primăriei din oraș, s-a întâmplat un eveniment de o gravitate deosebită, deoarece o femeie gravidă nu a fost asistată și supravegheată de personalul spitalului și a născut în spațiul exterior Compartimentului de Primiri Urgențe. (…)
Cu toate că în spital există o secție de obstetrică ginecologie cu compartiment de neonatologie, spitalul nu a putut asigura gardă specializată însă a existat un medic chirurg care trebuia să coordoneze acordarea asistenței medicale. (…)
Din primele informații, se pare că pacienta nu a fost consultată, supravegheată și însoțită până la masina Ambulanței, ceea ce a determinat declanșarea nașterii în spațiul exterior al clădirii, unde a primit îngrijiri de la echipajul Ambulanței.”
În acest sens, ministul Sănătății declară că a trimis la spitalul din Urziceni o echipă a Inspecției Sanitare de stat, pentru a desfășura controale la unitatea în incinta căreia a avut loc evenimentul.
,,Inspecția Sanitară de Stat s-a deplasat la fața locului pentru control și pentru aplicarea măsurilor necesare conform legislației în vigoare. În cursul după amiezii va avea loc o videoconferință a ministrului Sănătății cu toate Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București, pentru a revizui și a aduce din nou în atenția autorităților locale care au în subordine spitale, responsabilitatea care le revine în asigurarea asistenței medicale și protejării sănătății cetățenilor din comunitățile pe care le conduc”, a transmis Ministerul Sănătății.’’
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce măsuri au fost luate la spitalul din Urziceni
În urma inspecției la fața locului, după sesizarea neregulilor, echipa trimisă de către Ministerul Sănătății a aplicat mai multe sancțiuni.
,,Pentru toate aceste lucruri, colegii mei au sancţionat managerul spitalului pentru neorganizare cu 4.000 de lei. Menţionez că sancţiunea este maximă ca persoană fizică. O să mă întrebaţi de ce sancţiunea nu este mai mare.
Există şi sancţiune de 30.000 de lei, dar asta ar trebui să o dai spitalului şi efectiv banii să-i luăm din propriul buzunar sau din medicamentele bolnavilor ca să plătim o asemenea amendă. A fost sancţionată doamna asistent care nu a respectat procedurile de examinare şi investigare să solicite medic, tot cu 4.000 de lei. Şi medicul de gardă pentru că nu şi-a îndeplinit atribuţiile”, a declarat Directorul Inspecţiei Sanitare de Stat, Maria Mioara Comana.
De asemenea, Maria Comana mai susține că directorul spitalului nu a fost prezent în timpul desfășurării anchetelor, acesta aflându-se în concediu medical, internat într-o altă unitate medicală.
Tânăra care a născut pe trotuar nu ar fi fost singurul pacient respins
În aceeași noapte, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Urziceni s-a mai prezentat și un tânăr în vârstă de 32 de ani, care acuza dureri intense în piept. Familia acestuia mărturisește că bărbatul ar fi fost supus unui tratament superficial, în comparație cu simptomele grave pe care le prezenta. Imediat de la administrarea tratamentului, tânărul a fost trimis acasă, unde a decedat.
Însă, managerul spitalului, Daniela Ianuș, a spus că: ,,I s-a făcut un tratament, a stat câteva ore sub observație, a zis că se simte bine şi că vrea să plece".
Pentru aceste două cazuri grave care s-au întâmplat în urma prezentării la camera de gardă a spitalului din Urziceni, polițiștii au întocmit două dosare penale.
După ce respectivele situații au fost făcute publice în mediul online, în comentarii au izbucnit valuri de plângeri exprimate de persoane care confirmă condițiile cumplite din spitalul de la Urziceni, povestind experiențele de care au avut, și ele, parte. Spre exemplu, o femeie dezvăluie că bunicul ei și-a găsit sfârșitul chiar în holul unității sanitare, în timp ce aștepta să fie preluat de un cadru medical.