Ce măsuri fiscale vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024?

Author: Cristina Mocanu

De la 1 ianuarie apar noi măsuri fiscale.

Sursa: pexels.com

Schimbări fiscale majore în România începând cu 1 ianuarie 2024.

Într-o mișcare îndrăzneață de a consolida finanțele țării și de a reduce deficitul bugetar, Guvernul României a aprobat, la 26 septembrie 2023, Legea nr. 296/2023. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 977 la 27 octombrie 2023 și va aduce schimbări semnificative în peisajul fiscal începând cu 1 ianuarie 2024. 

Impozit pe Profit o schimbare esențială pentru companii

Potrivit cfoapp.ro, printre cele mai importante modificări fiscale se numără reglementările referitoare la impozitul pe profit.

Companiile care au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 50 milioane de euro în anul precedent vor fi supuse unui impozit minim în anul curent. Acest impozit minim este aplicat dacă depășește impozitul pe profit calculat conform regulilor generale sau în cazul în care compania înregistrează o pierdere fiscală.

Calculul cifrei de afaceri și al impozitului minim devine o ecuație complexă, incluzând venituri totale, venituri scăzute din totalul veniturilor, valoarea imobilizărilor în curs de execuție și amortizarea contabilă.

Pentru companiile din sectoarele petrol și gaze naturale, se impune un impozit suplimentar pe cifra de afaceri de 0,5% pentru perioada 2024-2025, cu reguli speciale de calcul.

Impozit pe veniturile microîntreprinderilor, apar noi cote de impozitare

Schimbări semnificative sunt aduse și impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. Se introduc noi cote de impozitare, stabilite în funcție de veniturile și activitățile desfășurate de acestea. Astfel, microîntreprinderile care realizează venituri sub 60.000

euro vor fi supuse unui impozit de 1%, în timp ce cele care depășesc acest prag sau care desfășoară activități specifice, precum IT, HORECA, sau servicii juridice, vor plăti un impozit de 3%.

Impozit pe veniturile din salarii și contribuții sociale pentru anumite sectoare

Pentru anumite sectoare, veniturile brute lunare de peste 10.000 lei realizate de salariați vor fi supuse impozitului pe venit începând cu luna noiembrie 2023.

Totodată, scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru salariații din domeniul construcțiilor, agriculturii și alimentației este eliminată. Tichetele de masă și voucherele de vacanță vor fi impuse unei contribuții de asigurări sociale de sănătate de 10%.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Alocația pentru copii va crește de la 1 ianuarie 2024. Anunțul făcut de Guvern

Impozit pe veniturile din activități independente- deduceri și majorări ale plafonului

Pentru veniturile din activități independente, se introduce posibilitatea deducerii contribuției de asigurări sociale de sănătate din baza de impozitare pentru calculul impozitului pe venit. De asemenea, plafonul maxim pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate este majorat de la 24 de salarii minime brute la 60 de salarii minime brute.

Apar modificări majore în cadrul Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA)

Principalele schimbări aduse TVA-ului includ majorarea cotei pentru anumite categorii de produse. De exemplu, cota de TVA pentru alimentele cu zahăr adăugat peste 10% crește de la 5% la 19%, la fel și pentru băuturile nealcoolice care conțin zahăr sau îndulcitori. În același timp, cota de TVA pentru vânzarea de locuințe ca parte a politicii sociale crește de la 5% la 9%.

Apare o nouă taxare suplimentară pentru consumabile

În ceea ce privește accizele, acestea cunosc o creștere semnificativă pentru produsele din tutun și pentru produsele alcoolice. De asemenea, se introduc accize noi pentru băuturile cu zahăr adăugat, cu tarife diferențiate în funcție de concentrație.

Impozit special pe bunurile imobile și mobile

Persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale în România cu o valoare care depășește 2.500.000 lei datorează un impozit special de 0,3%. La fel, persoanele fizice și juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate în România a căror valoare de achiziție depășește 375.000 lei datorează un impozit special de 0,3% pentru o perioadă de 5 ani.

Ce alte măsuri apar pentru combaterea echilibrului financiar?

Pentru a combate evaziunea fiscală, se impun amenzi și confiscarea bunurilor pentru persoanele fizice și juridice care desfășoară activități economice fără înregistrare fiscală sau fără documente de proveniență pentru bunurile deținute sau transportate. Totodată, se instituie sistemul național RO e-Sigiliu pentru trasabilitatea transporturilor rutiere de bunuri.

Sistemul național privind facturarea electronică, RO e-Factura, va fi extins la toate persoanele stabilite în România și la cele nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România. Transmisia facturilor prin acest sistem devine obligatorie, iar nerespectarea prevederilor atrage sancțiuni substanțiale.

Citește și: Salarii mai mari pentru acești români, de la 1 ianuarie 2024. Cine va primi mai mulți bani începând cu anul viitor

Schimbările fiscale majore ce intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024 reprezintă o adaptare semnificativă a peisajului fiscal din România. Atât companiile, cât și persoanele fizice sunt sfătuite să se informeze amănunțit cu privire la noile reguli și să își ajusteze strategiile financiare în consecință. O responsabilitate fiscală sporită și conformitatea cu noile prevederi vor juca un rol crucial în menținerea echilibrului economic și financiar al țării.