Jens Stoltenberg spune că NATO pregătește o prezență militară permanentă la granițele țărilor membre din flancul estic, pentru a împiedica o viitoare posibilă agresiune din partea Rusiei, potrivit biziday.ro.
Ce măsuri pregătește NATO
Recent, în cadrul unui interviu pentru The Telegraph, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța s-a aflat “în mijlocul unei transformări fundamentale”, care va reflecta “ consecințele pe termen lung” ale acțiunilor președintelui rus Vladimir Putin.
“Ce vedem acum este o nouă realitate, o nouă normalitate pentru securitatea europeană. Prin urmare, le-am cerut comandanților noștri militari să ofere opțiuni pentru ceea ce noi numim o resetare, o adaptare pe termen lung a NATO”, a declarat Jens Stoltenberg.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Secretarul general al NATO a mai precizat că această “resetare” ar schimba rolul trupelor alianței pe teritoriul statelor membre din flancul estic, care vor deveni astfel un factor de descurajare cu drepturi depline pentru o potențială viitoare invazie din parte Rusiei.
'' Indiferent când, cum, războiul din Ucraina se termină, războiul a avut deja consecinţe pe termen lung pentru securitatea noastră. NATO trebuie să se adapteze la această nouă realitate. Şi asta este exact ceea ce facem.
Trebuie să ne asigurăm că vom continua să fim capabili, într-o lume mai periculoasă, să protejăm şi să apărăm toţi aliaţii NATO'', a declarat oficialul.
Stoltenberg a spus că resetarea trebuie să fie însoţită de creşterea cheltuielilor naţionale de apărare ale membrilor alianţei şi a subliniat angajamentul cancelarului german Olaf Scholz de a creşte cheltuielile de apărare ale Germaniei de la 1,5% la 2% din PIB.
''Având în vedere dimensiunea economiei germane, acest lucru reprezintă o diferenţă uriaşă şi pentru cheltuielile totale de apărare ale NATO'', a spus el în interviu.
Stoltenberg este de acord cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, şi cu preşedintele Volodimir Zelenski că diferenţa dintre armament ”defensiv” şi ”ofensiv” este falsă în cazul de faţă, afirmând: ”Ucraina se apără acum în faţa unei invazii. Deci, tot ceea ce Ucraina face este defensiv. Îşi apără ţara, poporul, cu diferite tipuri de arme, arme din fosta eră sovietică, arme moderne furnizate de Marea Britanie, dar şi arme mai uşoare şi mai grele furnizate de aliaţi”.