Ce meserie avea Sfântul Nicolae! Era printre cei mai bogați oameni din oraș

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 05 dec 2021, 18:54
Cine a fost Sfântul Nicolae și cu ce s-a ocupat acesta
Sursa: PixaBay

Sfântul Nicolae era unul dintre cei mai bogați oameni din orașul său. Puțină lume știe însă ce meserie avea acesta și de ce este considerat ocrotitorul celor săraci.

În fiecare an, pe data de 6 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae. Născut într-o familie înstărită, Sfântul Nicolae și-a manifestat, încă de la o vârstă fragedă, iubirea pentru Dumnezeu și biserică și a luptat cu toată puterea pentru a-și apăra credința. 

Cine a fost Sfântul Nicolae și cu ce s-a ocupat acesta

Sfântul Nicolae s-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, în localitatea Patara, din provincia Lichia.

În zilele noastre, acea zonă se află în partea asiatică a Turciei. Familia acestuia era una foarte bogată, iar Sfântul Nicolae a avut astfel ocazia de a studia la cele mai bune școli. 

În vremea aceea, împărați erau Dioclețian și Maximian. Încă de mic copil, Sfântul Nicolae a învățat să respecte poruncile lui Dumnezeu și a fost dintotdeauna un om apropiat de biserică și de tot ce este legat de credință. 

Unchiul său era episcop la Patara, și astfel Sfântul Nicolae și-a petrecut acolo o parte din viață. Ulterior, a ajuns să fie preot la respectiva mănăstire. Era recunoscut peste tot pentru blândețea și dărnicia sa.  

Sfântul Nicolae a rămas orfan de mic și respectând cuvintele Domnului, ”vinde toate câte ai și împarte la săraci și vei avea comoară în ceruri”, acesta și-a donat întreaga avere moștenită de la părinți.

I-a chemat în fața casei sale pe toți cei săraci și le-a împărțit toți banii. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

După aceea, a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă, pentru a se apropia și mai mult de Dumnezeu. Când a revenit acasă, Sfântul Nicolae a fost ales arhiepiscopul cetății Mira. Din cauza faptului că era credincios, Sfântul Nicolae a fost trimis în închisoare de către împărații Dioclețian și Maximian și a fost supus unor chinuri groaznice. 

A fost eliberat de-abia atunci când împăratul Constantin cel Mare a urcat pe tron. Sfântul Nicolae și-a petrecut restul vieții în biserică, unde i-a ajutat pe toți cei nevoiași. 

Minunile făcute de Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, mai ales al celor săraci, al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate, dar și al tuturor celor nedreptățiți. I se spune și ”Făcătorul de Minuni”, pentru că, pe întreg parcursul vieții sale, acesta a demonstrat că iubirea și credința față de Dumnezeu poate îndeplini orice dorință. 

În timp ce călătorea spre Țara Sfântă, Nicolae a reușit să oprească o furtună, care punea în pericol corabia în care se afla acesta, împreună cu alți credincioși. Sfântul le-a spus tuturor din corabie să se roage la Dumnezeu, iar furtuna s-a oprit brusc. 

Unul dintre corăbieri a murit înecat, însă Sfântul Nicolae a reușit să-l readucă la viață. În plus, acesta a vindecat de boli grave foarte mulți oameni și i-a scăpat de demoni pe cei posedați. 

Atunci când foametea a lovit cetatea Mira, Sfântul Nicolae i s-a arătat în vis unui negustor italian, căruia i-a spus să vină în Lichia și să-și vândă tot grâul acolo. Sfântul Ierarh Nicolae s-a stins din viață prin anii 340-350, iar moaștele sale se află într-o biserică din Bari, Italia. O parte din mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află în București, la Biserica ”Sfântul Gheorghe cel Nou”.