Ce modificări se regăsesc în 2024 în Codul Rutier

Author: Denisa Irimia

S-a decis! Conducătorii auto găsiți vinovați de conducere sub influența alcoolului sau sub efectul drogurilor se vor confrunta acum cu suspendarea permisului pentru o perioadă de 10 ani conform unei proaspete legi adoptate de Senat.

Noul act normativ a trecut cu brio prin procesul legislativ, primind sprijinul a 101 voturi favorabile, fără a se înregistra niciun vot împotrivă.

Citește și: Vești bune pentru șoferii din România! Ce se întâmplă cu persoanele care dețin permis de conducere pentru categoria B

Ce schimbări vor exista în Codul Rutier

Un proiect legislativ recent adoptat de Senat stabilește că șoferii depistați conducând sub influența alcoolului sau drogurilor vor fi supuși suspendării permisului pentru o durată extinsă de 10 ani.

Autorul acestei inițiative legislative este Robert Cazanciuc, membru al Partidului Social Democrat. În conformitate cu această propunere, noul regim de sancțiuni ar putea fi implementat începând cu data de 1 ianuarie 2024.

„Senatul a votat astăzi legea prin care șoferii condamnați pentru conducerea vehiculelor băuți sau drogați pierd dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la 10 ani. Așa cum am promis, continuăm planul de măsuri pentru reducerea numărului de morți pe drumurile României, declasând-o de pe primul loc la decesele rutiere, în ultimii șase ani.

După Legea Anastasia, a venit, ținându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care șoferii prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”,
a anunțat Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului.

Ce a menționat Robert Cazanciuc despre această schimbare

Totodată, reprezentantul politic a informat că în urma adoptării "Legii Anastasia", el a onorat promisiunea făcută și a facilitat o schimbare legislativă relevantă.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Această modificare prevede că șoferii surprinși conducând cu o alcoolemie depășind 0,8 grame per mie sau sub influența substanțelor stupefiante "nu vor mai avea posibilitatea de a-și recâștiga dreptul de a conduce pentru o perioadă de până la 10 ani."

„Legea merge pentru decizia finală la Camera Deputaților.

Mulțumesc colegilor senatori: 101 voturi «pentru», nici un vot «împotrivă»!”, a concluzionat Cazanciuc. Pe 21 septembrie, senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunțat că a depus la Senat un proiect de lege care să ajute la combaterea eficientă a consumului de droguri. Documentul prevede pedepse înăsprite, dar și circumstanțe agravante pentru cei care folosesc minori. „În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată. Se vor majora pedepsele privind și finanțarea faptelor ce au legătură cu traficul și consumul de substanțe psihoactive.
Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate”,
a mai completat Cazanciuc.

La data de 10 iulie 2023, a intrat în vigoare o lege dedicată memoriei fetiței Anastasia, inițiată de fostul ministru al justiției, Robert Cazanciuc. Această lege a fost concepută în urma tragicului incident în care o șoferiță fără permis a cauzat moartea micuței de doar 4 ani.

Citește și: Se scumpesc locurile de parcare din București: Taxele cresc, iar șoferii se gândesc să renunțe la parcările cu plată

Evenimentul nefericit s-a petrecut în iunie 2022, când Anastasia, împreună cu alți copii, se juca în apropierea casei sale din localitatea Sticlăria, județul Iași. Într-un moment tragic, mașina condusă de o femeie în vârstă de 28 de ani a lovit-o pe copilă, iar micuța Anastasia nu a avut nicio șansă de supraviețuire.

În memoria ei, legea a fost adoptată cu scopul de a aduce schimbări semnificative în legislația referitoare la conducerea fără permis și la consecințele tragice ale unor astfel de acțiuni iresponsabile.

„Am văzut că a intrat în vigoare, important este să se țină cont de ea. Sper că va face diferența și în cazul accidentelor în care șoferii se urcă la volan fără permis sau după ce au consumat droguri. Sper să-i pună pe mai mulți șoferi pe gânduri. Deși, deocamdată, cazul acesta pe care-l vedem acum pe TV n-o dovedește”, a declarat tatăl copilei, Daicu Cristian.