După ce s-a așezat praful pe rollercoasterul care a fost anul 2022 în Europa startup, iată previziunile noastre pentru tehnologia europeană în 2023. Am ascultat 103 fondatori și operatori de startup-uri din diverse sectoare, despre orice, de la angajare la strângere de fonduri și de la munca la distanță la diversitate și incluziune.
Temerile legate de strângerea de fonduri îi vor ține pe fondatori treji noaptea
Faptul că nu vor reuși să strângă bani este cea mai mare îngrijorare pentru 2023- iar din jumătatea celor care spun că intenționează să încerce să strângă fonduri în acest an, două treimi spun că se așteaptă ca acest lucru să fie mai dificil decât a fost în 2022.
O serie de fondatori aflați la început de drum ne-au spus că au auzit că rundele de finanțare în faza de seed-stage au încetinit.
Capitalul în stadii ulterioare este, de asemenea, în pericol, spune un alt participant, deoarece VC "se simt presați să își susțină portofoliul de întreprinderi vechi prin runde de tranziție și de reducere, mai degrabă decât să le anuleze".
Starea piețelor publice- unde o serie de giganți europeni din domeniul tehnologiei au avut de suferit în acest an- este de vină pentru prudența investitorilor, ne spun alții. "Cei mai mulți îngeri și LP au o mare parte din numerar blocat pe piețele publice, ceea ce face mai dificil pentru VC să apeleze la capital și pentru îngeri să își optimizeze strategiile de investiții", spune unul dintre ei.
Dar, în timp ce sectoarele care au cunoscut un mare entuziasm în timpul zilelor în care lichiditățile curgeau liber în 2021- cum ar fi fintech, mobilitatea și livrarea de alimente- vor avea finanțări reduse, spune un respondent, cantitatea de pulbere uscată care încă plutește în jur este, de asemenea, un motiv de pozitivitate, spun alții.
În ciuda încetinirii investițiilor, raportul Atomico's State of European Tech a prezis că VC-urile ar putea avea sume record de bani cu care să se joace în 2022.
Alți fondatori și operatori de startup-uri sunt îngrijorați de impactul pe care mediul macroeconomic îl va avea asupra puterii de cumpărare a clienților lor. Un fondator spune că, deși startup-ul lor este "bootstrapped", ei sunt încă "la mila" succesului de strângere de fonduri al clienților lor. "Numerarul este întotdeauna rege, iar în cazul în care clienții noștri ar putea avea dificultăți, va trebui să fim precauți cu privire la efectele în lanț", spune altul.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Va fi mai ușor să angajezi specialisti
Mulți respondenți spun că sunt optimiști în ceea ce privește angajările în 2023- ceea ce evidențiază cât de mult s-a schimbat în Europa startup-urilor în ultimele 12 luni. În februarie, 92% dintre respondenții la un sondaj au declarat că este mai dificil să angajeze pentru roluri decât în anul precedent, iar 63% dintre aceștia au spus că acest lucru se datorează nivelului de finanțare disponibil pentru startup-uri.
Dar, pe măsură ce finanțarea în faza finală a secat în întreaga scenă tehnologică în a doua jumătate a anului 2022, multe startup-uri importante caută să își păstreze pista de lichidități prin reducerea costurilor și a numărului de angajați.
Rezultatul: mase de lucrători experimentați și talentați din domeniul tehnologiei sunt în căutare de noi locuri de muncă, iar o mulțime de startup-uri mai mici speră să profite de această oportunitate pentru a atrage angajați de excepție care, altfel, ar fi putut să își arunce pălăria la scaleups și Big Tech.
Pe de altă parte, unii sunt îngrijorați de impactul pe care o recesiune îl va avea asupra apetitului lucrătorilor de a-și schimba locul de muncă, în special la un startup- unde riscul ca totul să se ducă de râpă este mai mare.
Munca remote va rămâne
Trei sferturi dintre angajații din startup-uri spun că sunt de părere că munca la distanță este aici pentru a rămâne în 2023, o parte dintre ei comentând cât de mult deschide bazine de talente altfel inaccesibile.
"Talentul este distribuit mai mult sau mai puțin uniform la nivel global, dar oportunitățile nu sunt", spune un fondator. "De ce să te limitezi doar la talentele care locuiesc în aceeași regiune sau care sunt suficient de norocoase pentru a li se permite să se mute acolo?".
Trecerea la munca hibridă a avut, de asemenea, beneficii majore pentru lucrătorii din startup-uri cu familii. "Acum pot să iau cina și să-mi bag copiii în pat când termin munca, în loc să fiu la mila sistemului de transport și să ratez aceste părți importante ale zilei mele", spune un angajat al unui startup.
Dar flexibilitatea vine cu dezavantajele sale pentru proprietarii de afaceri, spune un fondator care trebuie să se lupte cu plata pentru a ține un birou deschis cinci zile pe săptămână, când angajații vin în general doar două sau trei zile.
Un alt fondator ne-a spus că comunicarea are de suferit între echipe și că este dificil să antrenezi angajații juniori atunci când lucrează de la distanță- și există semne că unele companii de tehnologie din Europa iau măsuri pentru a reduce numărul de angajați la distanță. Potrivit datelor furnizate de platforma Flexa Careers, care oferă spații de lucru flexibile, în ultimele 12 luni s-a înregistrat o scădere de 35% a numărului de startup-uri europene care au anunțat posturi complet la distanță.
Citește și: Cum răspund startup-urile și firmele mici la așteptăre clienților?
Citește și: Liderii companiilor care cred că pot inversa îmbătrânirea!
Citește și: 3 lecții importante pe care brandurile le pot învăța de la Apple!