Ce nu ai voie să faci de Florii 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă pe 17 aprilie, de Intrarea Domnului în Ierusalim

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 15 apr 2022, 17:58

Floriile, sărbătorite în calendarul creștin ortodox pe 17 aprilie 2022

Sursa: pexels

Duminica Floriilor marchează Intrarea Domnului în Ierusalim, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Iată ce nu ai voie să faci de Florii 2022, dar și ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă în duminica Floriilor.

Floriile sunt sărbătorite în anul 2022 cu o săptămână înainte de Paște, mai exact pe data de 17 aprilie 2022. Ce nu ai voie să faci de Florii, ce tradiții și obiceiuri se respectă pentru belșug și sănătate, dar și ce superstiții se leagă de această zi sfântă în care credincioși sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim?

Florii 2022. Ce nu ai voie să faci în duminica Floriilor? 

Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din an, este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, iar credincioșii o respectă cu sfințenie în fiecare an. Astfel, cu o săptămână înainte de Paște, creștinii ortodocșii sărbătoresc Floriile. 

Există o serie de lucruri care le sunt interzise credincioșilor de Florii 2022 și se spune că cei care nu țin cont de ele pot atrage energiile negative și pot avea parte de neplăceri.

Se spune că de Florii 2022, credincioșii nu au voie să se spele pe cap. Superstiția spune că cei care vor face acest lucru vor albi mai devreme.

Având în vedere că Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare care are o importanță majoră, credincioșii nu au voie să lucreze în această zi în gospodărie. De Florii 2022 nu se calcă, nu se spală rufe, nu se lucrează în grădină și nici nu se face curat.

Chiar dacă nu se face curat în duminica Floriilor, se spune că este bine ca femeile să scoată lucrurile la aerisit și să deschidă larg toate geamurile pentru a intra în casă energia pozitivă.

Se spune că în Duminica Floriilor nu este voie să se planteze pomi sau flori și că cei care vor face acest lucru vor avea parte de ghinion. Cei care vor să planteze pomi pot face asta în Săptămâna Mare.

Citeste si: Mesaje și SMS-uri de Florii pe care să le trimiți celor cu nume de floare

Intrarea Domnului în Ierusalim 2022. Tradiții, superstiții și obiceiuri care se respectă de Florii 2022

Înaintea Paștelui, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim. În acest an, sărbătoarea pică pe data de 17 aprilie. În fiecare an, Floriile se sărbătoresc duminica. 

În popor există o mulțime de tradiții, superstiții și obiceiuri care se respectă de Florii. Cea mai importantă este cea legată de crenguțele de salcie. Credincioșii merg la biserică purtând crenguțe de salcie în mână, preotul la sfințește, iar apoi, acestea sunt duse acasă. Tradiția spune că aceste crenguțe de salcie ar trebui păstrate la icoane pentru a proteja casa de rele. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Se spune că cei mici ar trebui atinși cu crenguțele de salcie sfințite pentru a crește mari și sănătoși, dar și pentru a avea noroc în toate. 

Crenguțele de salcie mai pot fi puse și la grinda casei pentru a oferi protecție împoriva spiritelor rele, dar pot fi duse și la cimitir, în memoria celor adormiți.

În trecut, oamenii de la sate obișnuiau să ardă mâțișori și să afume cu ei întreaga casă. Tradiția spunea că, în acest fel, locuința era ferită de fulgere, tunete și de spiritele rele.

De Florii 2022 credincioșii au dezlegare la pește, ultima din Postul Paștelui. Există o superstiție care spune că în duminica Floriilor credincioșii trebuie să mănânce pește dacă vor să se strecore printre probleme la fel de repede cum se mișcă peștele în apă.

Tot de Florii 2022 mai este o superstiție care spune că așa cum este vremea în această zi, așa va fi și de Paște.

Citeste si: Cum se ține corect Postul Paștelui 2022. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci în Postul Mare

Duminica Floriilor 2022. Ce sărbătoresc credincioșii cu o săptămână înainte de Paște? 

Înainte de a sărbători minunea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, credincioșii sărbătoresc Floriile. În calendarul creștin ortodox, denumirea acestei sărbători este Intrarea Domnului în Ierusalim. În duminica Floriilor, credincioșii își amintesc de momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, călare pe un asin, fiind întâmpinat de oameni care aveau în mâini crenguțe de măslin.

După sărbătoarea Floriilor, în calendarul creștin ortodox începe Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Este vorba despre ultima săptămână din Postul Paștelui, una în care credincioșii se pregătesc pentru a întâmpina așa cum se cuvine miracolul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. 

În anul 2022, duminica Floriilor pică pe data de 17 aprilie, urmând ca Paștele Ortodox să fie sărbătorit o săptămână mai târziu, mai exact pe 24 aprilie 2022.