Ignatul pică în fiecare an pe data de 20 decembrie. Cu doar câteva zile înainte de sărbătoarea Crăciunului, românii obișnuiesc să taie porcul, acesta fiind vedeta sărbătorilor de iarnă din punct de vedere culinar. Iată ce este interzis de Ignat și care sunt tradițiile, obiceiurile și superstițiile care se respectă pe data de 20 decembrie.
Ignat 2022. Ce nu ai voie să faci de Ignat?
Ziua de Ignat este momentul în care porcii crescuți în gospodăriile românilor pentru Crăciun sunt sacrificați. Această sărbătoare este una foarte veche, s-a transmis din generație în generație și încă este respectată în zonele rurale. Mai mult decât atât, bătrânii spun că sunt o serie de lucruri pe care oameni nu ar trebui să le facă de Ignat, mai exact pe 20 decembrie 2022.
În ziua de Ignat se spune că sunt interzise alte treburi în gospodărie, sacrificarea porcului fiind singura activitate permisă.
De Ignat 2022, oamenii nu au voie să sacrifice porcul înainte de răsăritul soarelui și este foarte important să termine toată treaba înainte de apus.
De Ignat, oamenii nu au voie să se certe cu cei din jur, ci în gospodărie trebuie să fie armonie și înțelegere. Se spune că, în acest fel, treaba va merge ca pe roate.
Citește și: Când pică ziua de Ignat 2022. Tradiții și obiceiuri: De ce sunt sacrificați porcii în această zi
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Ignat 2022. Ce trebuie să faci pe 20 decembrie 2022?
Pe lângă lucrurile care sunt interzise de Ignat 2022, există o listă de obiceiuri, tradiții și superstiții care se respectă în această zi.
Există o tradiție care spune că înainte de a sacrifica porcul, locul în care se va întâmpla acest lucru trebuie purificat. Astfel, bătrânii obișnuiau să dea cu tămâie și să stropească locul cu apă sfințită pentru a alunga spiritele rele.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie
Cel care se ocupă de sacrificarea porcului este bărbatul, iar femeia este cea care pregătește preparatele din carne de porc, însă doar după ce bărbatul face o cruce și spune „Tatăl nostru. Să-l mâncați sănătoși!”.
O superstiție veche spune că după ce este tăiat porcul, în casă trebuie dusă mai întâi căpățâna acestuia, dar nu oricum, ci cu râtul înainte și asta pentru ca totul să meargă ca pe roate.
În trecut, oamenii obișnuiau să păstreze sângele porcului pe care îl amestecau cu mei. Dădeau foc acestui amestec și îi afumau pe copii pentru a scăpa de sperieturi sau de răceală. Nu doar o parte din sângele porcului era păstrat, ci părul animalului, fiind un leac pentru deochi.
După ce se termină sacrificarea porcului se spune că este bine ca animalului să i se facă pomană. Este prima masă servită din carnea animalului, iar la această masă participă toți cei din familie.
La sate, după ce porcul este pârlit, pe el se pune o pătură, iar copiii sunt urcați pe porc. Această tradiție se păstrează și în zilele noastre și se spune că îi poate proteja pe copii de rele.
O altă superstiție spune că în momentul în care este tăiat porcul, dacă în inima acestuia sângele este închegat, atunci este semn că stăpânul va avea parte de mulți bani.
Bătrânii de la sate foloseau splina porcului pentru a vedea câte de lungă urma să fie iarna. Astfel, dacă splina era groasă în capăt, atunci iarna urma să fie grea, însă dacă era subțire, atunci iarna era una ușoară, fără zăpadă.
Citește și: Ce se întâmplă dacă nu tai porcul în ziua de Ignat. Iată de unde provin tradițiile de Ignat