Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva. Lucrurile care le sunt interzise credincioșilor pe 14 octombrie

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 10 iul 2023, 01:25

Sfânta Parascheva, prăznuită pe 14 octombrie 2022

Sursa: captura youtube doxologia.ro

Pe 14 octombrie 2022 este mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox. Iată ce nu ai voie să faci în ziua în care este prăznuită Sfânta Parascheva.

Sfânta Parascheva este pomenită în calendarul creștin ortodox în fiecare an, pe data de 14 octombrie. Este o zi cu o mare însemnătate pentru credincioși, aceasta fiind una dintre cele mai importante și mai așteptate sărbători de peste an. Iată ce lucruri sunt interzise de Sfânta Parascheva. 

Sfânta Parascheva 2022. Ce nu ai voie să faci pe 14 octombrie? 

Pe data de 14 octombrie, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie.

Aceasta este ziua în care Sfânta Parascheva este prăznuită în toate bisericile din România, având loc slujbe speciale. În fiecare an, înainte de sărbătoarea Sfintei Parascheva, credincioșii obișnuiesc să meargă în pelerinaj la moaștele acesteia, la Iași, dar și să respecte mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Astfel, pe măsură ce anii au trecut, superstițiile s-au transmis din generație în generație, astfel că de Sfânta Parascheva credincioșii știu că sunt o serie de lucruri pe care nu au voie să le facă.

Pentru că este vorba despre una dintre cele mai mari sărbători din an, marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, de Sfânta Parascheva credincioșii nu au voie să muncească în gospodărie, să spele rufe, să calce sau să coasă. Se crede că cei care fac toate aceste lucruri vor avea parte de rele și se pot alege cu dureri de cap sau probleme cu ochii.

De Sfânta Parascheva nu este bine să se consume nuci, castraveți sau orice alte fructe care au forma crucii. Se spune că acest lucru aduce pagubă și necazuri.

Pe 14 octombrie, ziua în care se face pomenirea Sfintei Parascheva, se spune că nu voie ca oamenii să fie zgârciți, ci din contră, este o zi în care credincioșii ar trebui să fie mai darnici și mai milostivi cu cei din jurul lor.

Tradiția spune că cei care sunt zgârciți vor avea parte de pagube materiale și sărăcie întregul an.

De Sfânta Parascheva sunt interzise certurile, astfel că cei care spun vorbe urâte în această zi vor atrage energiile negative și toate le vor merge pe dos.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: Calendar creștin ortodox octombrie 2022. Care sunt cele 4 sărbători cu cruce roșie din această lună și în ce zile se ține post

De Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme. Semnele care arată ca iarna se apropie 

În trecut, oamenii obișnuiau să facă previziuni despre vreme pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva. Tradiția spune că dacă în această zi este soare, atunci așa va fi în toate zilele de sărbătoare de peste an. În plus, ciobanii mergeau dimineața devreme pentru a vedea cum au dormit oile. Se spune că dacă acestea dorm înghesuite, atunci iarna va veni curând și va fi una grea.

Dacă oile dorm risipite, atunci toamna va fi lungă, iar iarna va fi blândă.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, prăznuită în fiecare an pe 14 octombrie

În luna octombrie a fiecărui an, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Aceasta s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat. La vârsta de 10 ani a luat calea credinței, urmând întocmai cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie”.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit o vreme în pustietate, iar după ani buni a primit un semn divin, fiind îndemnată să se întoarcă în satul unde a copilărit. Ajunsă în Epivat, Sfânta Parascheva a trecut la cele veșnice, iar inițial a fost îngropată ca o străină. Ulterior, corpul ei neputrezit și plin de mireasmă a fost descoperit de mai mulți creștini care voiau să îngroape un marinar. Aceștia nu au dat importanță acestui detaliu și l-au îngropat pe marinar în aceeași groapă. 

Sfânta Cuvioasă Parascheva i s-a arătat în vis celui care a săpat groapa, l-a mustrat, iar ulterior, Sfânta Parascheva a fost dezgropată, iar moaștele ei au fost puse la loc de cinste, în biserică.

În prezent, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Catedrala mitropolitană din Iași. 

Citeste si: Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva? Iată ce e bine să împarți pe 14 octombrie