Ce nu ai voie sa faci în Joia Mare. Calendar creștin ortodox joi, 21 aprilie 2022. Obiceiul pe care îl respectă toți credincioșii în Joia Neagră

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 21 apr 2022, 09:52

Joia Mare, zi importantă în calendarul creștin ortodox 

Sursa: Captură YouTube

Foarte multe tradiții și obiceiuri din Săptămâna Patimilor au legătură cu Joia Mare. În calendarul creștin ortodox, pe 21 aprilie este o zi importantă pentru toți credincioșii. Iată ce nu ai voie să faci în Joia Mare, dar și ce obiceiuri se respectă.

În Joia Mare, creștinii ortodocși obișnuiesc să respecte mai multe tradiții și obiceiuri. Aceasta este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Mare și mai este cunoscută și sub denumirea de Joia Neagră. Iată care este semnificația acestei zile, ce nu au voie credincioșii să facă în Joia Mare, dar și ce tradiții se respectă pentru sănătate, belșug și noroc.

Calendar creștin ortodox, 21 aprilie 2022. În Joia Mare sunt prăznuite 4 evenimente importante care au avut loc în Săptămâna Patimilor

Joia Mare este o zi încărcată de semnificație și în care credincioșii rememorează 4 evenimente importante care au avut loc în Săptămâna Patimilor: spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani, Trădarea lui Iisus Hristos de către Iuda.

Spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Iisus Hristos

În Joia Mare, în semn de smerenie, Mântuitorul Iisus Hristos le-a spălat picioarele ucenicilor săi.

Prin acest acest gest, Iisus Hristos le-a demonstrat ucenicilor că este foarte important să se jertfească pentru cei din jur, dar, în același timp, Mântuitorul i-a curățat de păcate.

„După ce le-a spălat picioarele și Și-a luat hainele, S-a așezat iar la masă și le-a zis: Înțelegeți ce v-am făcut Eu? Voi Mă numiți pe Mine: Învățătorul și Domnul, și bine ziceți, căci sunt. Deci, dacă Eu, Domnul și Învățătorul, v-am spălat vouă picioarele, și voi sunteți datori ca să spălați picioarele unii altora; Că v-am dat vouă pilda, ca precum v-am făcut Eu vouă, să faceți și

voi.”,  aceasta este plida pe care le-a oferit Iisus Hristos ucenicilor săi, conform crestinortodox.ro.

Cina cea de Taină

Cel de-al doilea eveniment important care a avut loc în Joia Mare este Cina cea de Taină. Acesta este ultimul moment în care Iisus Hristos s-a mai așezat la masă alături de ucenicii săi. Este momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos s-a folosit de vin și pâine pentru a le arăta ucenicilor cum va fi jertfit. 

„Și luând pâinea, mulțumind, a frânt și le-a dat lor, zicând: Acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi; aceasta să faceți întru pomenirea Mea.

Asemenea și paharul, după ce au cinat, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă, întru Sângele Meu, care se varsă pentru voi.”  (LUCA 22,19-20)

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Rugăciunea din Grădina Ghetsimani

Iisus Hristos a mers în Grădina Ghetsimani pentru a se ruga, știind că va fi prins, judecat și, în cele din urmă, omorât. Mântuitorul a ales acest loc liniștit pentru a-și trăi ultimele clipe în libertate. În traducere, Ghetsimani înseamnă teasc de măsline, presă de ulei. 

Credincioșii își amintesc de rugăciunea pe care a spus-o Iisus Hristos în Grădina Ghetsimani tot în Joia Mare.

Trădarea lui Iisus Hristos de către Iuda

Unul dintre cele mai dureroase evenimente petrecute în Joia Mare este trădarea lui Iisus Hristos de către Iuda. Acesta l-a vândut pe 30 de arginți, iar ulterior, i-a dus pe cei care voiau să îl omoare pe Mântuitor direct în locul în care se afla acesta. Iuda l-a sărutat pe Iisus pentru ca cei care voiau să îl prindă să îl poată identifica mai ușor.

Citeste si: Săptămâna Mare 2022. Tradiții în fiecare zi din Săptămâna Patimilor

Ce nu ai voie sa faci în Joia Mare? Tradiții, superstiții și obiceiuri care se respectă în Joia Neagră

Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor. Astfel, în această zi sfântă, creștinii ortodocși respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. 

Se spune că în Joia Mare este bine ca toate gospodinele să înroșească ouăle. Se spune că ouăle care sunt înroșite în această zi nu se strică tot anul. Pentru ca gospodăria să le fie ferită de grindină, unii oameni obișnuiesc să îngroape un ou roșu în curtea casei. Tot în Joia Mare se coc cozonacii și pasca. Dacă nu reușesc să le coacă în această zi, gospodinele o mai pot face doar în Sâmbăta Mare.

În bisericile din toată țara, în Joia Mare se citește Denia celor 12 Evanghelii. Fetele care merg la biserică trebuie să aibă la ele o ață și să facă 12 noduri, câte unul pentru fiecare evanghelie. Se spune că în momentul în care fac nodurile, fetele trebuie să își pună câte o dorință și să desfacă apoi nodul pe măsură ce dorința devine realitate. În noaptea de Joi spre Vineri, fetele nemăritate își pun această ață sub pernă pentru a-și visa ursitul.

Pentru că în Joia Mare Iisus Hristos le-a spălat picioarele ucenicilor săi, în unele mănăstiri din România se păstrează în continuare acest obicei, astfel că starețul spală picioarele a doisprezece bărbați care trăiesc în mănăstirea pe care o conduce. 

În Joia Mare, credincioșii nu au voie să mănânce urzici și oțet. Aceste două alimente sunt complet interzise în Joia Neagră. Se spune că, atunci când se afla pe cruce, Mântuitorul Iisus Hristos a fost lovit cu urzica și i s-a dat să bea oțet atunci când a a cerut apă.

Tot în Joia Mare sunt interzise certurile și vorbele rele. Există o superstiție care spune că în Joia Mare nu se spală rufe, acest lucru fiind permis doar până în Miercurea Mare.

Citeste si: Ce este interzis să mănânci în Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri străvechi pe care ar fi bine să le respecți în Săptămâna Mare

 

Taguri: