A început Săptămâna Patimilor în calendarul creștin ortodox, astfel că pe data de 19 aprilie 2022, pentru creștinii ortodocși este Marțea Mare. Iată ce simbolizează această zi și care este, de fapt, Pilda celor zece fecioare.
Calendar creștin ortodox, 19 aprilie 2022. Pilda celor zece fecioare, citită în Marțea Mare
În fiecare an, în Marțea Mare se citește Pilda celor zece fecioare în toate bisericile ortodoxe.
Marțea Mare se mai numește și Marțea Seacă. Este ziua din Săptămâna Patimilor în care, potrivit rânduielilor bisericești, se citește Pilda celor zece fecioare. Această pildă aduce o nouă învățătură în fața credincioșilor, prezentând cele zece fecioare, cinci „înțelepte” și cinci „neînțelepte”, toate pregătindu-se de nuntă.
Cele zece fecioare sunt, de fapt, doar un simbol, acestea fiind o reprezentare a Împărăției cerurilor. Se spune că fecioarele au ieșit în întâmpinarea mirelui, dar pentru că acesta a întârziat, fecioarele au adormit. La miezul nopții, acestea s-au trezit pentru a-l întâmpina, însă untdelemnul din candelele celor „neînțelepte” era pe sfârșite.
Atunci, fecioarele „neînțelepte” au cerut ajutor celor „înțelepte”, rugându-le pe acestea să le împrumute din untdelemnul lor. Fiind refuzate, fecioarele „neînțelepte” merg să cumpere untdelemn, ratând astfel întâlnirea cu mirele. În zadar vor încerca să ajungă și ele la mire, ușa fiind închisă.Citeste si: Acatistul Sfintelor Paşti 2022. Se citeşte de la Înviere până la Înălţarea lui Iisus Hristos
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ce simbolizează, de fapt, Pilda celor zece fecioare?
Pilda celor zece fecioare, citită în Marțea Mare, este modalitatea prin care Iisus Hristos a sublinat că toți credincioșii trebuie să se pregătească pentru judecata de apoi. Este foarte important ca oamenii să își pregătească sufletul din timp, să facă fapte bune, să fie milostivi și să se roage tot timpul, nu doar în perioadele de post.
Această pildă a celor zece fecioare, spusă în fiecare an în Marțea Mare, este o lecție pentru credincioși, un îndemn la credință.
Ce se face în Marțea Mare? Tradiții și obiceiuri
Se spune că în Marțea Mare ar trebui continuată curățenia generală de Paște care a fost începută în Lunea Mare.
Chiar dacă este o sărbătoare importantă pentru credincioși, în Marțea Mare nu sunt interzise treburile casnice, ci din contră, este ziua în care casa ar trebui aerisită și pregătită pentru sărbătoarea Paștelui.În Marțea Mare, urmând pilda celor zece fecioare, credincioșii ar trebui să se roage pentru iertarea păcatelor și să păstreze acest obicei întregul an, astfel încât să fie tot timpul pregătiți pentru judecata de apoi.
Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul, prăznuit pe data de 19 aprilie
În calendarul creștin ortodox, pe data de 19 aprilie 2022 este prăznuit și Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul. Acesta a fost monah și și-a dedict întreaga viață rugăciunii, trecând la cele veșnice în secolul al VIII-lea. O bună parte din viață și-a petrecut-o în peșteră, de aici și numele de Paleolavritul, care ar însemna „al peșterii celei vechi”.
Citeste si: Ce nu ai voie de niciun fel să faci în Postul Paștelui! E mare păcat!