Ce nu ai voie sa faci în Miercurea Mare. Calendar creștin ortodox miercuri, 20 aprilie 2022

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 20 apr 2022, 08:58

Miercurea Mare, zi de post și rugăciune 

Sursa: PixaBay

Pe data de 20 aprilie 2022, în calendarul creștin ortodox este Miercurea Mare din Postul Paștelui. Iată ce simbolizează această zi, ce tradiții se respectă și ce nu au voie credincioșii să facă.

În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, în bisericile din România au loc slujbe speciale, numite denii. În calendarul creștin ortodox 2022, Miercurea Mare pică pe data de 20 aprilie. Ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă în Miercurea Mare și care este semnificația acestei zile?

Calendar creștin ortodox, 20 aprilie 2022. În Miercurea Mare, Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginţi

Miercurea Mare este cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor și are importanță majoră pentru toți credincioșii. În această zi, în toate bisericile se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat picioarele lui Iisus Hristos cu lacrimi și le-a uns cu mir, în speranța că păcatele îi vor fi iertate. Tot în Miercurea Mare, credincioșii își amintesc și de momentul în care Iuda l-a trădat pe Iisus și l-a vândut pe 30 de arginți.

Femeia păcătoasă, aflând că Mântuitorul Iisus Hristos se afla în casa lui Simon Leprosul, a mers la acesta pentru a-i cere să îi ierte păcate. Deși se îndepărtase de Dumnezeu, femeia păcătoasă găsește din nou drumul spre credință și reușește să obțină iertarea, acestea devenind mironosiță. Această femeie a devenit un simbol al pocăinţei, dovedind că orice om care greșește se poate îndrepta.

La polul opus, Iuda, unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, l-a vândut pe 30 de arginți fariseilor și cărturarilor care voiau să-L ucidă.

Astfel, Iuda a devenit simbolul trădării.

Citeste si: Ce nu ai voie sa faci în Marțea Neagră. Calendar creștin ortodox marți, 19 aprilie 2022

Ce nu ai voie sa faci în Miercurea Mare? Tradiții, superstiții și obiceiuri care se respectă în Miercurea Mare 

Miercurea Mare este o zi importantă din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, așa cum mai este cunoscută de credincioși.

În Miercurea Mare există o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă. Se spune că cei care țin post negru în Miercurea Mare vor fi protejați de rele și de boli în tot restul anului.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

O altă tradiție spune că în Miercurea Mare, gospodinele trebuie să termine curățenia în casă, să aerisească bine totul și să pregătescă locuința pentru sărbătoarea Paștelui. 

În Miercurea Mare, dar și în restul zilelor din Săptămâna Patimilor, credincioșilor le este interzis să se certe, să spună vorbe urâte și să se supere pe cei din jur. Există o superstiție care spune că cei care se ceartă în Miercurea Mare vor avea parte de multe momente neplăcute în timpul anului. 

Rugăciunea care se rostește în Miercurea Mare 

Pentru iertarea păcatelor și pentru liniște sufletească, toți credincioșii ar trebui să citească această rugăciune în Miercurea Mare.

„Preaputernice și iubitul meu Doamne! Îmi aduc aminte că Te-ai născut om din Sfânta Fecioară în peșteră și ca Te-ai vândut cu treizeci de arginți de ucenicul Tău cel viclean, pentru ca să ne răscumperi pe noi păcătoșii din mâinile celui rău. Pentru acesta, Te rog să Te milostivești asupra mea păcătosul și să mă răscumperi pe mine vânzătorul și în toate zilele, ucigașul.

Și aceasta să o faci, te rog, pentru ca să cinstesc Nașterea Ta cea Sfântă și să mă închin Dumnezeirii Tale; Dă-mi Doamne iertare păcatelor mele cele multe și puterea să stau împotriva relelor trupului și ale sufletului meu. Primește această mică a mea rugăciune și smerita mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat și mă amărăsc, pentru că Te-am mâhnit peste măsură.

Încă mă aduc pe mine Ție, și de voia mea mă dau în mâinile Tale, pentru ca să mă pedepsești precum mi se cade și să mă tămăduiești cu ierburi amare ca un doctor bun precum vei vrea; pentru că altul nu poate să mă vindece, fără numai Tu, Dumnezeul meu și Ziditorul meu.

La Tine, drept aceea, am toată nădejdea mea crezând că, precum ai primit să te vinzi pentru mine, așa îmi vei dărui și acum mila Ta, să mă răscumperi din veșnica muncă și să mă așezi întru Împărăția Ta.

Nu te depărta de la mine, carele sunt mai rău vânzător decât Iuda; nu mă lăsa să am în inima mea cugetele cele deșarte ale păcatului; nu mă slobozi să Te îmbrățișez și să Te sărut cu sărutare vicleană și cu buze spurcate, nici să-Ți zic: „Bucură-Te, Învățătorule”, cu gura mea cea spurcată, nici să Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele fărădelege, nici să te batjocoresc cu gândurile mele rele, precum făceau vrăjmașii Tăi, pe vremea patimilor Tale; Ci ca femeia cea păcătoasă, să Te spăl, nu cu mir, ci cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc să aud și eu din gura Ta cea dulce: „Iertate îți sunt păcatele! Amin.”, aceasta este rugăciunea care se citește în Miercurea Mare.

Citeste si: Cum se vopsesc corect ouăle de Paște. Care este semnificația acestei tradiții și când trebuie respectată

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!