Vinerea Mare mai este cunoscută în popor și sub denumire ca Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor. Aceasta este o zi de doliu pentru toți creștinii ortodocși, fiind momentul în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și a murit. Iată ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare, dar și ce simbolizează această zi sfântă.
Calendar creștin ortodox, 22 aprilie 2022. Vinerea Mare, zi de doliu, post și rugăciune pentru credincioși
În calendarul creștin ortodox, Vinerea Mare este una dintre cele mai triste zile din Săptămâna Patimilor. Pentru că este momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit și a murit, aceasta este considerată o zi de doliu în toate bisericile creștin ortodoxe.
În Vinerea Mare, Mântuitorul Iisus Hristos a pătimit, a fost biciuit, iar ulterior, acesta a fost condamnat la moarte prin răstignire.
Trupul Mântuitorului a fost coborât de pe cruce, uns și înfășurat într-un giulgiu. Ulterior, Iisus Hristos a fost pus în mormânt.
În Vinerea Mare, creștinii ortodocși își amintesc de sacrificul suprem pe care l-a făcut Iisus Hristos pentru a scăpa omenirea de păcatul strămoșesc și pentru iertarea păcatelor.
Citeste si: Când se spală rufe în Săptămâna Mare! Zilele în care NU ai voie sub nicio formă să speli!
Vinerea Neagră 2022, tradiții, superstiții și obiceiuri. Ce nu ai voie sa faci în Vinerea Mare?
În Vinerea Mare sau Vinerea Neagră se respectă mai multe tradiții, obiceiuri, iar credincioșii țin cont și de o serie de superstiții. În semn de respect pentru sacrificiul pe care Iisus Hristos l-a făcut pentru omenire, în Vinerea Mare se ține post negru. Acest lucru înseamnă că oamenii obișnuiesc să nu mănânce nimic în această zi și doar să bea apă.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
În trecut, în anumite zone ale țării, exista obiceiul ca în Vinerea Mare, oamenii să alerge prin rouă pentru a fi sănătoși întregul an.
Fiind o zi de doliu, post aspru și rugăciune, credincioșii nu au voie să facă treburi în gospodărie. Astfel, în Vinerea Mare nu se spală rufe, nu se calcă, nu se coase și se spune că e mare păcat dacă cineva face aceste lucruri. În plus, există o superstiție care spune că în Vinerea Mare toate cuptoarele trebuie să rămână închise. Se crede că cei care coc pască, pâine sau cozonaci în această zi ard mâinile Maicii Domnului.
Dacă plouă în Vinerea Mare, atunci se spune că va fi un an bun și roditor.
Se spune că este bine ca în Vinerea Mare, credincioșii să meargă la biserică pentru a trece pe sub masă. Aceștia vin la biserică cu flori în mâini și trec de 3 ori pe sub Sfântul Epitaf. Făcând acest lucru se spune că fiecare credincios coboară în mormânt alături de Iisus Hristos, iar apoi învie alături de EL.
O superstiție veche spune că nu e bine ca oamenii să se tundă în Vinerea Mare. Se crede că acesta este semn rău și că cineva din familie va muri în perioada următoare.
Citeste si: Cum va fi vremea de Paște în 2022. Prognoza meteo pentru 24 aprilie 2022