Ce nu ai voie să mânânci în ziua de 7 ianuarie, de Praznicul Sfântului Ioan. Tradiții și superstiții

Author: Cristina Mocanu

Sfântul Ioan Botezătorul și Iisus Hristos

Sursa: https://pixabay.com/

Ce nu ai voie să consumi în ziua Praznicului Sfântului Ioan Botezătorul

Pe data de 7 ianuarie creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul. Românii au o serie de superstiții legate de această zi, spre exemplu, nu au voie să consume un aliment.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezatorul (Sfântul Ion) s-a născut în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului şi a-l face cunoscut.

Acesta era smerit şi umbla îmbrăcat într-o haină aspră din păr de cămilă, încins cu o curea din piele și mânca locuste și miere. Mulți au tradus locuste ca și lăcuste, când de fapt era un arbore care nu se mai găsește în zilele noastre.

Citește și: Viața Sfântului Ioan Botezătorul. Când și de ce se citește acatistul Sfântului

Potrivit învățăturilor religioase, Ioan a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Iisus Hristos.

Ce nu ai voie să consumi în ziua Praznicului Sfântului Ioan

Potrivit obiceiului, în ziua de Sfântul Ioan, creștinii ortodocși merg la biserică unde ascultă Sfânta Liturghie, după care revin în sânul familiei și iau masa împreună. Se spune că de Sfântul Ioan nu ai voie să mănânci varză, pentru că seamănă cu capul Sfântului, de asemenea nu ai voie să consumi legume roșii.

Pe data de 7 ianuarie, peste 9 milioane de români își serbează onomastica

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul

Potrivit tradiției, în ziua de Sfântul Ioan Botezătorul este obligatoriu să bei agheasmă și să consumi anafură, pentru că cestea vor aduce sănătate, noroc și îți vor păzi trupul de toate cele rele.

De sute de ani, data de 7 ianuarie este însoțită și de o serie de superstiții.

Astfel că, este interzis cusutul, dar și tricotatul, iar gospodinele nu au voie să măture sau să spele rufe, căci vor aduce mare ghinion și sărăcie în casă.

Exact ca și în ziua de Botezul Domnului, pe data de 7 ianuarie nu ai voie să te cerți cu nimeni. Nu contează că ai dreptate și nici motivul conflictului.

În ziua de sărbătoare este bine să fie liniște, iar oamenii să fie împăcați unii cu alții.

Citește și: Părinții și copilăria Sfântului Ioan Botezătorul. Care era gradul de rudenie dintre Sfântul Proroc și Mântuitorul Hristos

În popor se spune că în dimineața zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.

De asemenea, se mai spune că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească.

În tradiția populară se mai zice că de Sfântul Ioan nu ai voie de nicio culoare să fii supărat. Cei care vor avea o zi tristă, vor fi triști întreg anul. Aceeași regulă se aplică și în cazul somnului. La sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul nu ai voie să dormi, altfel vei fi leneș tot anul.

O altă tradiție respectată încă din cele mai vechi timpuri este rugăciunea. La sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, creștinii trebuie să meargă la biserică şi să se roage pentru sănătatea dușmanilor, a celor dragi, iar în ultimul rând pentru bunăstarea familiei din care fac parte.

Sursă: traditii-superstitii.ro