Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți de către credincioși pentru răspândirea creștinismului într-o perioadă delicată pentru această religie. Aceștia sunt pomeniți anual la data de 21 mai, zi ce este trecută în calendarul ortodox alături de o cruce roșie. Importanța acestei sărbători a adus în viața credincioșilor și nenumărate tradiții și superstiții de care țin cont pentru a avea parte de noroc, sănătate și fericire pe parcursul vieții.
Sf. Constantin și Elena, sărbătoriți pe 21 mai
Sfânta Elena a fost o tânără specială, cunoscută în cetatea în care locuia pentru inteligența, delicatețea și frumusețea ei, motive pentru care un ofițer din garda romană s-a îndrăgostit iremediabil de aceasta. Sfânta Maria i-a dat viață lui Constantin, ce avea să devină cel mai puternic om din lume și primul împărat creștin.
Creștinismul nu era văzut cu ochi buni în acea perioadă, astfel încât persecuțiilor celor ce credeau în Dumnezeu erau realizate adesea, însă în acele momente, Sfânta Elena învăța câte puțin din
În anul 306, viața lui Constantin s-a schimbat deoarece acesta a fost proclamat de armata romană drept august al imperiului, urmând ca după nenumărate discuții dificile, în anul 313 să se recunoască oficial creștinismul, astfel să se renunțe la persecuțiilor creștinilor. Pe parcursul anilor petrecuți la conducerea imperiului, Constantin, alături de Împărăteasa Elena, au reușit să înflorească religia creștină și să construiască numeroase biserici, potrivit pravila.ro.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ce nu e bine să faci de Sf. Constantin și Elena 2024
Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt pomeniți la data de 21 mai 2024, trecuți în calendarul creștin-ortodox alături de o cruce roșie, care să arate importanța praznicelor susținute în această zi. Din acest motiv, credincioșii țin cont de mai multe superstiții, astfel încât viața acestora să fie cât mai bună și lipsită de probleme.
În această zi, agricultorii nu vor să lucreze câmpul deoarece se crede că păsările cerului vor aduce pagube asupra acestora, superstiție ce este asemănătoare și pentru oamenii ce au podgorii. Se spune că aceștia nu trebuie să muncească pentru ca graurii să nu le distrugă strugurii.
Tradiții pentru ziua în care sunt pomeniți Sf. Constantin și Elena
În această zi sfântă, credincioșii țin să tămâie și să stropească cu agheasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate ce ar putea să se afle în gospodăriile acestora sau în jurul lor.
Creștinii obișnuiesc ca în această zi să aprindă un foc mare pentru a alunga spiritele malefice.Fumul focului este folosit și pentru a feri animalele din gospodărie de spiritele rele, în cazul în care acestea sunt trecute prin fum.
Este important ca în această zi, în care sunt pomeniți Sfinții Împărați Constantin și Elena, unul dintre membrii familiei să aducă de la biserică trei bujori îmbobociți, flori de lămâiță, dulciuri făcute în casă și pâine.