Bobotează 2023: Ce nu e bine să faci în ziua de 6 ianuarie. Tradiții și superstiții de Botezul Domnului

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 06 ian 2023, 11:30

Lucrurile care sunt interzise în ziua de Bobotează 

Sursa: PixaBay

Pe 6 ianuarie 2023, creștinii ortodocși sărbătoresc Botezul Domnului. Iată ce nu e bine să faci de Bobotează, dar și ce tradiții, obiceiuri și superstiții se leagă de această sărbătoare.

La început de ianuarie, mai exact pe data de 6 ianuarie, în toate bisericile din România este sărbătorită Boboteaza sau Botezul Domnului. Aceasta este una din sărbătorile importante de peste an, motiv pentru care este respectată cu sfințenie de toți credincioșii. Iată ce nu e bine să faci de Bobotează 2023, dar și ce tradiții se respectă pentru a avea parte de noroc, belșug și sănătate.

Ce sărbătoresc credincioșii pe 6 ianuarie 2023, în ziua de Bobotează? 

De Bobotează, credincioșii sărbătoresc Botezul Domnului. Mai exact, pe data de 6 ianuarie, oamenii își amintesc de ceea ce s-a întâmplat în apa Iordanului, atunci când Iisus Hristos a primit botezul sfânt din partea Sfântului Ioan Botezătorul. Aceasta este prima zi în care Iisus Hristos s-a prezentat în lume, motiv pentru care sărbătoarea mai este numită și Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului sau Descoperirea Cuvântului Întrupat, potrivit crestinortodox.ro.

În trecut, Boboteaza era sărbătorită împreună cu Crăciunul, mai exact pe 6 ianuarie, tradiție care se păstrează și astăzi în cazul creștinilor care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. 

Boboteaza este sărbătoarea care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.

Citește și: Ce nu trebuie să-ți lipsească în ziua de Bobotează 2023. Vei fi ferit de boli și necazuri tot anul

Ce nu e bine să faci de Bobotează 2023?

În ziua de Bobotează există mai multe lucruri care sunt interzise. Având în vedere că este ziua în care sunt sfințite apele, dar și pentru că este o sărbătoare cu cruce roșie, în această zi nu se spală rufe și se spune că este mare păcat dacă cineva ignoră această regulă. De Bobotează nu se fac treburi în gospodărie, astfel că nu le este permis femeilor să facă ordine, să coasă sau să calce, fiind o zi de odihnă și rugăciune.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Deși în trecut se spunea că nici în ziua de Bobotează, dar nici timp de 8 zile după nu se spală rufe pentru a nu spurca apele, Biserica nu interzice acest lucru. Astfel, doar pe 6 și 7 ianuarie femeile nu au voie să spele rufe.

Tradiția spune că în ziua de Bobotează nu se împrumută bani sau diferite obiecte și că cei care vor face acest lucru nu vor mai avea parte de noroc și belșug.

Tot pe 6 ianuarie 2023, de Botezul Domnului, sunt interzise certurile și nu se spun vorbe urâte.

Ce tradiții, superstiții și obiceiuri se respectă pe 6 ianuarie 2023, de Botezul Domnului? 

În ziua în care este sărbătorit Botezul Domnului în calendarul creștin ortodox, mai exact pe 6 ianuarie, se spune că este bine ca oamenii să folosească apa sfințită în această zi, cunoscută ca Agheasma mare, pentru a stropi casele și animalele. Se spune că cei care vor gusta această apă sau vor fi stropiți cu ea, vor

fi feriți de rele întregul an.

O altă tradiție care se respectă de Bobotează este recuperarea crucii pe care preotul o aruncă în apa înghețată. În anumite zone ale țării, după slujba de Bobotează, preotul aruncă o cruce în apă, iar mai mulți bărbați încearcă să o aducă la mal. Despre cel care reușește să facă acest lucru se spune că va fi norocos întregul an și va fi ferit de boli.

Există obiceiul ca în ziua de Bobotează, credincioșii să mănânce grâu fiert și să bea vin roșu pentru a alunga energiile negative și a avea parte doar de lucruri bune în calea lor. 

Agheasma Mare, apa sfințită de Bobotează, trebuie consumată de credincioși doar timp de 8 zile, începând cu ziua în care este sărbătorit Botezul Domnului. Apa sfințită se consumă pe stomacul gol, până pe 14 ianuarie.

Citește și: Ce este bine să dai de pomană de Bobotează 2023. Tradiții și obiceiuri creștine de Botezul Domnului