Ce nu e bine să faci pe 27 iulie, de ziua Sf Pantelimon 2023? E semn de mare ghinion

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 26 iul 2023, 09:06

Tradiții și obiceiuri de Sf Pantelimon 2023

Sursa: ziarullumina.ro/freepik

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește joi, 27 iulie, pe Sf Pantelimon, mare mucenic și sfânt tămăduitor. Tradiții și obiceiuri de Sf Pantelimon 2023.

Sf Pantelimon 2023, mare mucenic și sfânt tămăduitor, este sărbătorit în calendarul ortodox la data de 27 iulie, dată marcată cu cruce neagră. În credința populară, Sfântul Pantelimon este cel care apără lanurile de furia naturii, oamenii de boli și de foc.

Citește și: Acatistul Sfântului Ilie: Rugăciunea pentru izbăvirea de păcate și de boli grele

Sfântul Pantelimon 2023. Sărbătoare

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este unul dintre cei mai iubiți sfinți tămăduitori, fiind numit și „doctor fără de arginți”, întrucât darul vindecărilor sale nu poate avea un preț. 

Sfântul şi marele Mucenic al lui Hristos Pantelimon a trăit în cetatea Nicomidia, din Asia Mică, pe timpul împăratului Maximian (286-305 d.Hr.). Tatăl său era senatorul păgân Eustorgiu, iar mama sa era creştină şi se numea Euvula.

Ei l-au numit pe copilul lor Pantoleon, ceea ce se tâlcuieşte „cu totul leu”, nume prin care s-a arătat mai înainte curajul mărturisirii de care avea să dea dovadă.

După ce primește botezul de la preotul Ermolae, numele său a devenit Pantelimon, care înseamnă  "cel cu totul milostiv".

Sfântul Pantelimon ajunge după puțină vreme la o cunoaștere desăvârșită a artei medicale, încât, împăratul Maximian care-i  remarcase calitățile, intenționă să îl ia la palat ca medic particular.

După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunțe la credința creștină. Pentru că a refuzat, Sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul. În loc de sânge, a curs lapte din  trupul său.

Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale si așezăminte poartă numele său.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Braţul drept al Sfântului a fost adus de la Athos, la 23 septembrie 1750, de către domnitorul Grigorie II Ghica şi aşezat spre închinare în Biserica spitalului Sfântul Pantelimon, ctitorit de el la marginea oraşului Bucureşti.

În anul 1960 racla cu moaştele Sfântului a fost strămutată la Biserica Sfântul Nicolae din oraşul Pantelimon, unde se află şi astăzi. Alte părţi din moaştele Sfântului se găsesc la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa, la Mănăstirea Sfinții Voievozi din Slobozia, la Mănăstirea Plumbuita din București și în alte sfinte locașuri din țară.

Citește și: Calendar Ortodox August 2023: Postul Sfintei Marii. Sărbători cu cruce roșie și zile de post în luna lui Gustar

Ce nu e bine să faci de Sf Pantelimon

În credința populară, Sfântul Pantelimon este cel care apără lanurile de furia naturii, oamenii de boli și de foc și este ocrotitorul celor care pornesc la drum. 

Potrivit obiceiului popular, pe 27 iulie, în ziua Sf Pantelimon, nimeni nu are voie să lucreze sau să spele rufe. Superstiția spune că cine muncește de ziua Sf Pantelimon are parte de mari pagube în familie, femeile sunt părăsite de soți, iar bărbații se îmbolnăvesc.

În ziua de 27 iulie se consumă porumb fiert și dovlecei pentru a avea o putere cât mai mare în anotimpul rece. Se împart și multe fructe astfel încât poamele să nu fie infectate de viermi anul următor. 

Sursă: ziarullumina.ro; libertateapentrufemei.ro

 

 

 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?