Ce nu este bine sa faci de Sfanta Parascheva. Impiedici calea binelui

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 01 feb 2021, 15:35
Sfanta Parascheva, cinstita de Biserica Ortodoxa pe 14 octombrie

In fiecare an, pe 14 octombrie, crestinii ortodocsi o cinstesc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva.

In fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxa de pretutindeni cinsteste pe Cuvioasa Maica Parascheva. În chip deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele sale se afla la Iasi, fiind izvor de binecuvântare pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlocitoare către Preamilostivul Dumnezeu.
Ca un simbol al unității Ortodoxiei de pre­tutindeni, viața de după moarte a Sfintei Parascheva arata că sfințenia ridică din neamul său pe omul ce s-a asemănat cu Dumnezeu, făcându-l lumină de iu­bire și apropiere între toți cei care mărturisesc și viază întru aceeași credinta.

Ce nu este bine să faci de Sfanta Parascheva!

Conform traditiei populare, Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita ca fiind aducatoare de ploi manoase, imbelsugatoare de roade bune, veselitoarea plugarilor. Ca ocrotitoare a apelor, chipul ei aparea adesea langa rauri sau fantani, iar apa respectiva devenea tamaduitoare. Din acest motiv exista obiceiul in unele locuri sa se aseze icoana Sfintei Parascheva langa fantani si izvoare.


Pe 14 octombrie, cand este cinstita Sfanta Paarascheva, era interzisa munca la câmp, spalatul rufelor, cusutul, sau torsul lanii. Potrivit credintelor populare, fetele care cos și spală în această zi rămân nemăritate. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug.
De asememenea, de Sfanta Parascheva nu se mananca nuci, castraveti si poame în formă de cruce.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Sfanta Parascheva de la Iasi