Ce nu este bine să mănânci în Ajunul Crăciunului?

Autor: Bianca Vidoi

De ce nu trebuie să mâncăm carne de porc în Ajunul Crăciunului?

Sursa: Pexels.com

Românii din toată lumea celebrează la data de 24 decembrie Ajunul Crăciunului, iar aceștia țin cont de câteva superstiții, tradiții și obiceiuri.

Ajunul Crăciunului reprezintă acea zi din an în care gospodinele termină preparatele pe care le vor servi cu ocazia Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, însă acestea trebuie să cunoască care sunt felurile de mâncare ce nu trebuie să fie consumate la data de 24 decembrie.

Ce preparate nu trebuie să consumăm în Ajunul Crăciunului?

Ajunul Crăciunului este sărbătorit de români la data de 24 decembrie, iar în tradiția populară, această zi este a Moșului Ajun, ce se crede că ar fi fost fratele geamăn al lui Moș Crăciun, ținând cont că aceștia seamănă foarte

mult unul cu celălalt. Se știe despre Moș Ajun că ar fi fost unul dintre Apostoli, dar și că Fecioara Maria i-ar fi cerut ajutorul atunci când trebuie să îl nască pe Iisus, însă acesta se considera prea sărac, motiv pentru care a trimis-o la fratele său, Crăciun.

Astfel, Ajunul Crăciunul a ajuns o zi foarte importantă pentru credincioși, iar românii au ajuns să asculte de superstițiile ce au fost păstrate de-a lungul anilor.

Se crede că în ziua de Ajun a Crăciunului nu este bine să bem rachiu, deoarece se crede că această băutură a fost inventată de diavol, astfel acesta o să își bată joc de cel ce bea rachiu.

Persoanele ce vor să atragă norocul în viața lor, trebuie să nu mănânce nimic în Ajunul Crăciunului, iar oamenii ce își doresc să nu aibă parte de probleme de sănătate în anul ce urmează va trebui ca la data de 24 decembrie să mănânce un măr.

Este recomandat ca în această zi să mâncăm cât mai puțin și de post, astfel încât să ne pregătim sufletul pentru Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, iar preoții recomandă să nu consumăm carne de porc în Ajunul Crăciunului.

Tradiții și obiceiuri pentru Ajunul Crăciunului

Ajunul Crăciunului este sărbătorit la data de 24 decembrie 2023, iar această zi importantă este plină de tradiții, obiceiuri și superstiții, care să le aducă acestora noroc, sănătate și avuție.

În Ajunul Crăciunului, oamenii vor începe să primească în casa lor colindătorii ce vestesc apropierea momentului în care Mântuitorul Iisus Hristos o să se nască. Se crede că persoanele ce o să lase colindătorii să intre în casa lor o să le aducă bucurie oamenilor.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În seara de Ajun, trebuie să așezăm un vas de grâu peste care să treacă colindătorii, iar după câteva zile, grâul o să fie oferit de mâncare animalelor astfel încât sporul să nu lipsească din casă. Este foarte important ca la data de 24 decembrie 2023 să nu dormim pe paie sau prin fân în grajdul animalelor, deoarece boii vor vorbi în această noapte despre Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, potrivit capital.ro.

Recomandat este ca în ziua de Ajun să nu deschidem ușa, astfel încât norocul să nu aibă ocazia să iasă din gospodărie. În această zi trebuie să strângem toate lucrurile pe care le-am împrumutat de-a lungul anului, astfel încât sărbătorile să le găsească în gospodării, altfel proprietarii acestora vor avea parte de pagubă pe tot parcursul anului.

Citește și: În ce zile se ține post negru înainte de Crăciun 2023

Deși nu este recomandat ca în Ajunul Crăciunului să facem curat sau alte activități prin casă și prin grădină, însă este indicat ca în această zi sfântă să măturăm coșurile de funingine și să o aruncăm prin vie, pentru ca aceasta să fie plină de struguri la anul, precum coșul a fost plin de funingine. Există totuși persoane ce aleg să pună cenușa la baza pomilor fructiferi sau pe straturile de legume, astfel încât viermii și puricii să nu afecteze recolta de-a lungul anului.