Folosite initial sub forma unor simple frunze de palmier atasate unui bat, parasolurile egiptene au evoluat intr-un obiect folosit de nobili, lideri religiosi si figuri regale. in acele vremuri nobilii traiau intr-o cultura a tenului palid, neatins de soare. Diverse picturi hieroglifice gasite in ruinele Egiptului antic ilustrau viata regilor si a zeilor, toti avand parasoluri deasupra capului, informeaza site-ul umbrellahistory.net.
Cuvantul "umbrela" provine din latinescul "umbros", care inseamna "umbra".
Primul barbat care a purtat in public o umbrela a fost britanicul Jonas Hanway. Influenta sa a adus intr-un final umbrela in randul populatiei din Anglia si in curand in toata lumea.
Umbrelele pe care le folosim astazi sunt impachetate cu Teflon, ceea ce face ca acoperamantul sa fie impermeabil.
Umbrelele pot fi folosite ca arma ofensiva sau defensiva. Presedintele francez Nicolas Sarkozy este primul care a inceput sa foloseasca umbrele cu fibra Kevlar, ca parte din masurile sale de securitate.
Agentiile de securitate sunt cunoscute pentru faptul ca modifica umbrelele pentru scopuri secrete. De exemplu, presedintele bulgar Georgi Markov a fost asasinat in 1978 de un agent KGB care ascunsese otrava in interiorul umbrelei modificate.
Multe religii au adoptat umbrelele si parasolurile ca parte din ceremoniile si procesiunile lor.
Umbrela canelata cu otel a fost inventata in 1852 de catre Samuel Fox.
Prima umbrela plianta a aparut in 1969, fiind inventata de Bradford Philips.
Exista un muzeu al huselor de umbrele pe o insula de pe coasta Maine, in nord-estul Statelor Unite.
Majoritatea umbrelelor sunt produse in China.
Cele mai multe dintre ele se fac in orasul Songxia, cu 110.000 de locuitori. Localitatea produce 350 de milioane de umbrele pe an, iar fiecare muncitor trebuie sa coasa 40 de umbrele pe ora.( sursa Mediafax)
Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta