Ritualul pomenirii morților există în credința creștină și este respectat cu sfințenie de toți credincioșii. Astfel, după moartea unei persoane există obiceiul de a organiza mai multe pomeni, iar în funcție de fiecare zonă a țării se respectă diferite obiceiuri. Când consideră preotul Constantin Necula că pomana este făcută în zadar și unde greșesc cei mai mulți români atunci când fac pomenirea morților?
Ce trebuie să facă credincioșii pentru ca pomana să fie primită? Părintele Constantin Necula a dezvăluit greșeala pe care o fac majoritatea românilor
După moartea unei persoane, în credința creștină există obiceiul de a se organiza pomeni la 3 zile, 9 zile, trei săptămâni, șase săptămâni, 3 luni, 6 luni, 9 luni și la an, dar și în fiecare an pentru o perioadă de 7 ani de la moarte. Când vine vorba despre pomenirea celor trecuți la cele veșnice, românii se întrec în bucate alese, mese fastuoase, iar aceasta este o mare greșeală în opinia părintelui Constantin Necula.
La „40 de întrebări cu Denise Rifai”, preotul Constantin Necula a menționat că pomana nu se face pentru cei vii, ci pentru sufletul celui adormit, motiv pentru care nu este nevoie de fală și de mese fastuoase. Mai mult decât atât, părintele Constantin Necula a precizat că pot exista foarte multe moduri în care credincioșii să facă pomană, inclusiv ajutându-i pe cei sărmani.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Dând exemplul perioadei pandemiei de coronavirus, atunci când au existat mai multe restricții, preotul Constantin Necula a dat de înțeles că nu este nevoie ca oamenii să se întreacă în preparate care mai de care mai sofisticate și să cheltuie sume importante de bani, ci trebuie doar să sară în ajutorul celor săraci.
Pentru ca pomana să fie primită, părintele Constantin Necula consideră că ar trebui făcută din suflet, cu smerenie.
„Nu există nicio dogmă care să privească pomenile. Există cuvântul Mântuitorului care ne spune că pe săraci pururi îi avem cu noi, deci sunt o motivație pentru a putea face bine. Avem multiplu de n posibilități de a face pomană. Organizarea aceasta a mesei de după înmormântare ține de cutuma noastră anterioară, posibilitatea de a-i spune celuilalt că tu mergi mai departe cu propria ta familie, cu propria ta comunitate. Sunt gusturi comune care se întâlnesc. Sunt lucruri comune, tradiții care unesc familia. Atunci e pomana bine primită. Fără fițe, s-a și văzut acum, în vremea pandemiei, s-a dat un colăcel, un pahar de vin, un pic de mâncărică în punguliță și s-a plecat acasă, fără mese fastuoase. Dumnezeu a binecuvântat să vedem că sensul pomenii nu sunt cei vii, ci cel plecat și întâlnirea lui cu Hristos. Cred că sunt suficient de mulți săraci ca să putem face bine. Unde există smerenie în pomană, acolo de Hristos. Când e prea mare fudulile, atunci nu e niciun Doamne-Doamne la masă”, a spus părintele Constantin Necula.